Masszív betonház Mexikóban

A mexikói Mérida városában a Central de Proyectos építésziroda készítette el a PDC elnevezésű házat. A telek déli végében épült épület célja, hogy egy „őszinte” építészeti megközelítést képviseljen a csupasz beton struktúra révén, amelyet azért alkalmaztak, hogy érzékeltesse a ház térbeli kiterjedését.

Central de Proyectos

A házat a déli oldalra tervezték, hogy maximalizálják a légáramlást és a természetes fényt, úgy, hogy közben megtartották a három gyümölcsfát a birtok északi végében.

Central de Proyectos

Annak érdekében, hogy az építkezés ökológiai lábnyoma a lehető legkisebb legyen, az építészek egyetlen egybefüggő blokként tervezték az épületet, amelybe beletartozik a konyha, társalgó, családi szoba, két hálószoba és a szerviz helyiségek.

Central de Proyectos

A beton blokk tetejét 21 fokos szintkülönbséggel tervezték, a legmagasabb pontja észak felé néz. Ez a felső egység el van tolva a földszinthez képest, ezzel biztosítva a friss levegő folyamatos áramlását.

Central de Proyectos

A kényelmes beltéri környezet megteremtése mellett ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy a tetőtéri berendezések és a vízvezeték, illetve az elektromos hálózatok a déli oldalon legyenek elhelyezve.

Central de Proyectos

A ház dizájnját a beton határozza meg, amiből minden strukturális elem készült. A külső homlokzattól a beltéri falakig és a plafonig, a lecsupaszított anyaghasználat egy őszinte építészeti megközelítést eredményez.

Central de Proyectos

A beton falakat a földszinten újrahasznosított zsaluzatok segítségével öntötték ki, a végeredmény tökéletlensége így összhangban állt a tető mértékletességével, de ellentétet képzett a felső szint sima kivitelezésével.

Central de Proyectos

A csupasz beton használata ezen felül gazdasági döntés is volt, hiszen így megspórolták a tető kialakításának vagy a csempézés költségeit. A csiszolt beton padlók az épület strukturális teljesítményét hivatott kifejezni, míg a beton gerendák és a boltíves elemek érdekes emelt mintázatot alkotnak a belső térben.

Central de Proyectos

Ezeket a részeket helyi kovácsok által készült öntőformákkal hozták létre. A kialakítás lehetővé tette, hogy ugyanannyi betonból öntésék ki, mint egy hagyományos boltozatot, miközben csökkent a födém súlya, mivel a darabonkénti tömeg kisebb.

Central de Proyectos

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek