Mediterrán óda

A Med névre keresztelt, karcsú, 91 méter hosszú hajó a mediterrán civilizációk évszázados hagyományait ötvözi a legújabb és legnagyszerűbb tengeri technológiákkal. A hajó a szabadtéri életmódra is hangsúlyt fektet, amely a történelmi európai régióban úttörő szerepet játszott.


„Tudományosan bizonyított – bár még mindig nem világos, hogy ez hogyan működik -, hogy a sós levegőnek és a tengernek való kitettség jótékony hatással van az emberre” – áll a miami székhelyű stúdió közleményében.
A koncepció középpontjában az „Agora” áll. Az ókori görög falvak gyülekezőhelyéről elnevezett nyitott főfedélzet a tengerészek gyülekezőhelyeként szolgál, ahol a tengerészek összegyűlhetnek és élvezhetik a környezetet.

Mindössze egy monumentális lépcsőházzal és néhány mutatós bútorral az Agora bármilyen alkalomhoz igazítható, a szabadtéri estélyektől kezdve a művészeti bemutatókon át a mozgalmas estékig.
A felépítmény mintha az Agora fölött lebegne, és tükröződő üveggel készült, amely a környezetet tükrözi. Az összes külső nyílás és ablak a hajótest színével megegyező színű, így kívülről gyakorlatilag láthatatlanok.
„Azt akartam, hogy a profilt minden felesleges dologtól megfosszam, és csak a megfelelő számú elemet hagyjam meg a koncepció közvetítéséhez” – mondta a stúdió alapítója, Luiz de Basto. „A repülő felépítmény térfogata finoman érinti a hajótestet, feloldva a főfedélzetet egy üres térben, és nyitva hagyva az Agorát.”
A felépítmény belsejében két fedélzetnyi nyilvános tér található. Az Agora alatt további két fedélzetnyi privát tér található, amelyek a tulajdonosok igényeihez igazíthatók. Valójában az egész jacht tetszés szerint alakítható.
„Nem csak innovatív profilt szeretnénk javasolni; a tulajdonos preferenciái szerint konzervatívabbá vagy modernebbé tehetjük a dizájnt” – teszi hozzá De Basto.
A legjobb rész? A stúdió szerint a Med munkálatai már ma elkezdődhetnek. A Lateral Naval Architects csapata egy olyan, az iparágban elsőként alkalmazott szerkezeti rácsrendszert is az élére állt, amely lehetővé teszi, hogy a felépítmény csak négy támaszon nyugodjon, így minimális alapterületet biztosít. Más szóval, a Med nem fog hasonlítani egyetlen más tengerjáró hajóhoz sem a nyílt tengeren.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek