Pincedizájn

A Söhne & Partner Architekten osztrák építésziroda egy régi földalatti, kétszintes szórakozóhelyet alakított át a bécsi Sechser Heterotopic Nightklubbá méghozzá Bécsben. Az alkotókra jelentős hatást gyakorolt az európai művészeti stílus a Manierizmus, ezért az építészek a belső teret finom szövetekkel és tapétákkal díszítették, hogy ezáltal pazar, extravagáns környezetet teremtsenek.

Sechser Heterotopic

A Söhne & Partner Architekten projektjének leginkább kihívásokkal teli része az volt, hogy ezeket az egykori tipikus pinceszobákat egy teljesen eltérő, extravagáns világgá formálják át. Annak érdekében, hogy a vendégek ne földalatti pinceként érzékeljék a helyiségeket, a jellegzetes hordós boltozatot helyére dinamikus, hullámzó mennyezetszerkezet helyeztek. Ebből fakadóan az egész szoba szokatlan, őrült és szürreális világgá változik – hiszen a szemlélőnek olyan benyomása lesz mintha élne a mennyezet.

Sechser Heterotopic

A kiszámíthatóság hiánya a mennyezeti installációban nyilvánul meg, amely rávilágít a Secher teljes belső terének összetettségére. Mindeközben a heterotópiát (amelynek meghatározását eredetileg Michel Foucault írta le még 1967-ben) az ívelt formák hangsúlyozzák, hogy tovább fokozzák a zavarodottság és a dráma érzését.

Sechser Heterotopic Az erőszakos színekkel, mintákkal, formákkal és tükröződésekkel a Söhne & Partner Architekten egy dekadens és provokatív világot hoz létre, amely egyedi hatást gyakorol a látogatókra – ez egy olyan egyedi hangulat amely a forma, a funkció és az anyag különleges összefonódásából születik.

Sechser Heterotopic
Különleges dimenziójának, valamint bár- és klubfunkciójának köszönhetően a Sechser végső soron nem csak és kizárólag tér. Ezen túlmutatva a térbeli jelenségek színes arculatát rejti magában, egy rendhagyó utazásra hívva vendégeit, hogy ezt az egyedi installációt sokféle módon érzékeljék és értelmezzék.

Sechser Heterotopic Értelmezhető elsődlegesen fizikai térként, ugyanakkor mint tárgy, esztétikai és személyes térként, vagy éppen, mint egy műalkotás is megállja a helyét. Magában hordozhat egyedi testélményt, pszichológiai érzékelést, vagy mentális élmény, egyfajta metafizikai térként, amely maga a heterotópia.

Sechser Heterotopic

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek