Rendezetlen rendezettség

Az M-house ötlete 24 évvel ezelőtt, egy kétszemélyes nyaralóban született, valahol Dél-Kaliforniában. Michael Jantzent a modularitás, az előregyártás és önellátás gondolata inspirálta ennek a radikális nyaralónak a megtervezésére – nem nehéz kitalálni, hogy ezek közül melyikre utal a ház nevében szereplő „m” betű.


Az M-house Jantzen az építészet –és egészen konkrétan az előregyártott elemekből való építkezés – világában tett személyes kalandozásainak gyümölcse. A művész és építész olyan előregyártott szerkezetről álmodott, amely rendkívül rugalmasan, több féleképpen is összerakható. Az volt a célja, hogy különböző alapanyagból álló elemeket hozzon létre, melyekből aztán más-más célra szolgáló, eltérő alakú és méretű épületeket lehet építeni.

Michael Jantzent
Jantzen olyan előregyártott szerkezetet kívánt megalkotni, mely a művészet és az építészet kombinációjaként esztétikai izgalmat nyújt. További lényeges pontjai voltak a projektnek, hogy a ház környezetkímélő legyen, és hogy adott környezetének adottságaitól függően, különböző természetes forrásokból nyerje energiáját.
Az elkészült M-house elemei festett fémből, valamint cementből és farostból álló kompozit lemezekből készültek. Az alapanyag kiválasztásakor elsődleges szempont volt a tűzállóság –az első prototípust ugyanis Jantzen a dél-kaliforniai, fűvel borított hegyek között megbújó telkén építette meg.

Michael Jantzent
A teljes szerkezet alapját egy különleges fémváz adta, mely a következőképpen nézett ki: hét nagy, fém csövek hálózatából álló nyitott kocka talajhoz rögzített, támasztó és emelő karokkal.
A kompozit paneleket különbözőképpen erősítette a vázhoz: néhányat talapzatként használt, néhányat pedig a második támaszfalakhoz rögzített, melyek forgócsapos pántokkal kapcsolódtak az egyes kockákhoz. A forgócsapos pántok használata mellett az szólt, hogy könnyedén el lehet távolítani és áttenni a nyitott támasztó kocka másik részére, ráadásul, mivel több irányba is hajthatók, lehetővé teszik, hogy a lakók változó igényeinek megfelelően, könnyen és teljesen át lehessen alakítani a szerkezet formáját.

Michael Jantzent
A belső zárt terek köré kvázi nyitott tereket formálnak a hajtható panelek. A beltéri részeket Jantzen szigetelt és festett fémlemezekből építette ki, melyeket az egyes kocka alakú vázakba illesztett. Némelyik hőszigetelt panelen ablak vagy ajtó nyílt, másikak víz- vagy villanyvezetékekkel voltak felszerelve.

Michael Jantzent
Az összes tábla kiszerelhető a keretből, és mind a kocka vázak, mind a talapzat vázának konfigurációja módosítható attól függően, hogy a házat milyen környezetben építjük fel. Az M-house egy nagyméretű modellje már 2008-ban bemutatásra került a New York-i Museum of Modern Art-ban, a “Home delivery: fabricating the modern living” című kiállításon.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek