Rolex a Marina-árokban

A búvárórákat úgy tervezik, hogy a vízfelszín alatt is működjenek, de ez az idén ősszel árverésre kerülő vintage Rolex az óceán mélyén is vízálló marad.


Novemberben a Philips minden idők egyik legkülönlegesebb Rolexét, a Deep Sea Specialt kínálja tételként a genfi óraaukcióján. Az órából mindössze 35 példány létezik, és több mint 35000 láb mélységig vízálló.
Az eredeti Deep Sea Special egy hihetetlenül kivételes Rolex volt, amelyet Jacques Piccard és Don Walsh 1960 januárjában magával vitt a rekorddöntő merülésükre a Marina-árokba, a Föld legmélyebb pontjára. Az óra különleges rozsdamentes acél tokkal és domború kristállyal rendelkezik, és elég erős volt ahhoz, hogy ellenálljon az óceán legmélyebb mélységeiben uralkodó extrém nyomásnak. Piccard és Walsh expedíciója során az órát a Bathyscaphe Trieste nevű tengeralattjárójuk testére erősítették, és meg se kottyant neki a 10 000 m mélybe való merülés. Jelenleg a washingtoni Smithsonian Múzeumban van kiállítva.

Rolex
Az aukciósház szerint ez a múzeumba való példány az utolsó a 35 emlékváltozat közül, amelyet a gyártó 1965-ben készített. Integrált szíja rozsdamentes acél és arany kombinációja, és a hatalmas kupolás kristály alatt egy fekete számlap található arany indexszel. Az óra számozott hátlapján a rekordállító merülés dátuma (1960. január 23.) és a vízállósági fokozat (10 908 m) olvasható. Mivel kevesebb mint három tucat példány készült belőle, a Deep Sea Special egy nagyon nehezen beszerezhető óra. Valójában mindössze ötször fordult elő, hogy egy példány nyilvános eladásra került, és utoljára 12 évvel ezelőtt került árverésre.

Rolex
„A Deep Sea Specialt nem hiába hívják „special”-nek (azaz különlegesnek). Egyszerűen már maga az ötlet is elképesztő, hogy egy óra egy 10 000 méteres (vagyis 10 km-es) merülést is kibírjon! … A DSS egy olyan óra, amelyet soha nem lehetett nyilvánosan megvásárolni, és egy példány piacra kerülése olyan esemény, amelyet a gyűjtők és az órák szerelmesei egy évtizedben csak egyszer ünnepelhetne” – nyilatkozta Alexandre Ghotbi, a Phillips kontinentális európai és közel-keleti órákért felelős vezetője. „Megtiszteltetés a számunkra, hogy ránk bízták az órák történelmének egy ilyen hihetetlen darabját”.
Ritkasága és történelmi jelentősége miatt a Deep Sea Special lesz az egyik fő tétel a The Geneva Watch Auction: XIV árverésen, amelyet november 5-7 között rendeznek meg. A Phillips becslése szerint a különleges óra 1,3 és 2,6 millió dollár közötti áron kel majd el. Egyszer már megdöntött egy rekordot, vajon megdönthet-e még egyet?

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek