Újraélesztve

Amikor a BMW 1931-ben először mutatta be a szerény, 192 köbcentiméteres R20-ast, az a kor gazdasági nyomásának megfelelő praktikus megoldás volt – könnyű és hatékony. Közel egy évszázaddal később az R20 név újjáéledt, de egy olyan csavarral, amelyet csak radikálisnak lehet nevezni. A Comói-tó csillogó vize mellett, a rangos Concorso d’Eleganza kiállításon bemutatott új R20 koncepció felkelti a figyelmet, és előkészíti a terepet a motorkerékpárok világának következő nagy dobására.


Az új BMW R20 koncepció nem csak egy újabb motorkerékpár, hanem a stílus és az erő merész kinyilatkoztatása. A félelmetes R18-as erőforrásból származó, 1.999 köbcentiméteres boxer-kettős motorral ez a koncepciómotor az izmos motorkerékpárok jövőjébe ugrik.

Bár a BMW nem árulta el a pontos teljesítmény-adatokat, lehet találgatni, hogy a számok kényelmesen túlszárnyalják majd az R18 91 lóerejét. A dizájn is drasztikusan váltott sebességet. A motor sokkal keskenyebb, 155 cm tengelytávval rendelkezik, szemben az R18 cruiser jellegű 173 cm-rel és egy élesebb, 27,5 fokos dőlésszöggel – ezek a specifikációk egy agilitásra és sebességre tervezett gépre utalnak.
A motorkerékpár esztétikája ugyanilyen merész. Az 1970-es évek merész hangulatát idéző, forró rózsaszín fényezéssel ellátott R20 minimalista, mégis agresszív megjelenésével tűnik ki a tömegből. A motor izmos tartását olyan csúcstechnológiás alkatrészek támogatják, mint a teljesen állítható Ohlins Blackline felfüggesztés és az ISR hatdugattyús iker féknyergek, amelyek biztosítják, hogy a motor teljesítménye épp oly lenyűgöző legyen, mint a megjelenése.
A BMW tervezési megközelítése az R20 koncepcióval nem csupán megkérdőjelezi a normákat, hanem szét is zúzza azokat. Az alumíniumtartály szoborszerű formájú, ragyogó kivitelével uralja a motor profilját. A hátsó rész egy lebegő, bobber stílusú ülést kapott, amely minimalista, mégis hívogató, és amelyet a modern izomautók esztétikájára utaló, dupla LED-es hátsó lámpák egészítenek ki. Ez a motor nem a finomságban hisz; a polírozott alumíniumtól az eloxált pisztolymetál felületekig minden elemet úgy terveztek, hogy kifejező legyen.
Az R20 technikai képességei nem csak a látszat kedvéért vannak. Az újratervezett váz krómozott gerincet, új, kétoldalas Paralever lengőkarokat és agresszív, 62,5 fokos kormányfej-szöget tartalmaz. Ezek nem csak fejlesztések; ezek átalakító változások, amelyek olyan vezetési élményt ígérnek, amely a hegyi hágókon épp úgy izgalmas, mint a városi utcákon. A 17 colos küllős kerék használata elől és egy tárcsás kerék hátul, széles 6,25 colos gumiabronccsal ellátva, hozzájárul a kerékpár robusztus, mégis kifinomult kinézetéhez.
A BMW számára az R20 koncepció több, mint egy nagy teljesítményű motorkerékpár; ez egy vászon, amely a tervezési filozófiájuk és mérnöki képességeik jövőjét mutatja be. A nyitott kipufogóvégek és az agresszív utcai motorkerékpár rudazata egy kölcsönzött BMW R 12-es műszerfal mögött, amely egy erőteljes LED-egységgel van felszerelve, mind egy olyan vállalatról beszélnek, amely nem csak reagál a trendekre, hanem meg is határozza azokat.
Az R20 koncepció által kiváltott kezdeti sokk és félelem ellenére a BMW eddigi eredményei azt sugallják, hogy ez a merész koncepció nem áll messze a gyártástól. A korábbi koncepciómotorokhoz hasonlóan, amelyek gyakran innovatív jellemzőikkel együtt érkeznek a bemutatótermekbe, az R20 az izgalom és a teljesítmény új szintjét ígéri a BMW kínálatában.
Miközben a motorkerékpár-rajongók és az iparág szakértői az R20 jövőjéről találgatnak, egy dolog egyértelmű: a BMW olyan koncepciót alkotott, amely minden elképzelhető módon a határokat feszegeti. A motor méretétől és vázától kezdve a feltűnő színösszeállításon át a high-tech felszerelésekig az R20 koncepció a BMW innováció iránti elkötelezettségének és a motoros kiválóság iránti töretlen törekvésének bizonyítéka. Hogy a BMW nagyszerű motorkerékpárok panteonjában foglal-e majd helyet, még nem tudni, de egy dolog biztos: az R20 koncepció már most megragadta a fantáziánkat.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek