Vintage hímzések

Október 25-e és november 23-a között mutatják be a svéd művész, Ulla-Stina Wikander hímzett alkotásait a Paradigm Gallery + Studióban. Az Obsolescence névre keresztelt kollekció Wikander jól ismert sorozatának darabjaiból áll össze. A művész hétköznapi tárgyakat fedett be színes, gyönyörű hímzett mintákkal.

vintage hímzések

„Új számomra a textilekkel való munka. Mindig festőként és szobrászként gondoltam magamra. Ugyan én nem hímzek, de mindig nagyon aprólékosan választom meg a mintákat.

vintage hímzések

Manapság nagyon nehéz hímzett anyagokhoz hozzájutni, így gyakran kis svéd városokba kell utaznom értük. Mára hatalmas gyűjteményem van, a darabokat motívum alapján csoportosítom. Fogalmam sincs, hogy a textilművészek fel szokták-e vágdosni a hímzéseket, de azt hiszem, az én munkám talán más, mint a többieké. Én nem úgy fogom fel, hogy megsemmisítek valamit, én egyszerűen csak újrahasznosítok.”

vintage hímzések
A kiállítás darabjai humoros, mégis társadalmi kritikát megfogalmazó tárgyak a feminizmus, háztartás és újrahasznosítás témakörében. A textilek dimenziót adnak az egyébkén szokványos eszközöknek, vasalóknak, hajszárítóknak, cipőknek, lámpáknak. Ezek a tárgyak így kiemelkednek eredeti funkciójukból, és míg felismerhetők maradnak, más célt kezdenek szolgálni.

vintage hímzések
A művész tizenöt évvel ezelőtt kezdett vintage hímzéseket gyűjteni antik boltokban, bolhapiacokon. Wikander először egy rossz porszívót díszített fel, amivel új életet adott neki, célt a létezésre.

vintage hímzések

Bár nem minden eszköz hibás, amiket hímzéssel borít, már mind egy elmúlt kor emlékét tükrözi. Így válik belőlük modern műalkotás.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek