Whisky apó

Már nem Macallane vagy az egyetlen olyan lepárlóüzem Skóciában, amelyik száz évhez közelítő whiskyket ad ki. Ugyanis a Speyside-i szomszédotok, a Glen Grant most jelentette be egy 70 éves, Devotion nevű single malt részleteit, amely a legidősebb, amit a lepárló valaha is kiadott, és amelyből mindössze hét palack áll rendelkezésre.

A lepárló szerint a whisky ihletője II. Erzsébet királynő volt, és a 70 éves kormegjelölés megegyezik a brit uralkodó uralkodásának hosszával. Ez egy egyhordós kiadás, amelyet francia tölgyfahordóban (egy nagyobb hordótípus) érleltek, amelyet oloroso sherryvel fűszereztek, mielőtt 1953-ban whiskyvel töltöttek volna meg.

A hivatalos kóstolási jegyzetek szerint a színe mély gesztenyebarna, az ízében pedig aszalt gyümölcsök, mazsola, szultána, száraz fűszerek és egy csipetnyi tölgyfa jegyei érződnek. A whisky 55,5 százalékos alkoholtartalommal került palackozásra, ami magasabbnak mondható, figyelembe véve, hogy ez a whisky hány évtizedet töltött a Glen Grant raktáraiban érlelődve.
„Odaadónak lenni annyit tesz, mint rendíthetetlen hűséget és szeretetet mutatni valami iránt, ami iránt mélyen érdeklődünk, és ez a whiskykészítési filozófiánk középpontjában áll, valamint a kreatív munkatársainkkal való együttműködésben is átragyog” – mondta Dennis Malcolm lepárlómester egy nyilatkozatban. „Ez egy életre szóló karakter és örökség, amelyet egy olyan csodálatos alkotásban örökítettünk meg, amilyet még soha nem láttunk.” A hét dekanter ékkő alakú, mindegyiknek sajátos virágmintája van, amely a királynő életét hivatott ünnepelni a rózsától az orchideán át a begóniáig. Mindegyik palackhoz egy, a szeszfőzde kertjéből származó szilfából készült faszobor is tartozik, amelyen a királynő kedvenc virága, a gyöngyvirág van gravírozva.
Az első számú dekanter a jövő hónapban kerül árverésre a Sotheby’s aukciósházon keresztül, a bevétel 100 százalékát a Skót Királyi Erdészeti Társaság javára ajánlják fel – várhatóan 81 637 és 128 287 euró közötti áron. A fennmaradó hat dekanter októberben lesz kapható az Egyesült Államok és Ázsia kiválasztott piacain, de az árakról közvetlenül a lepárlóüzemnél kell érdeklődni.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek