1400 lóerős SuperVan

A Ford sportautói talán már sokkal jobb napokat is láttak, de ugyanez nem mondható el a furgonjairól. A teljesen elektromos meghajtású Ford Performance SuperVan 4.2 most lett a leggyorsabb zárt kerekű jármű, amely megkerülte az ausztráliai Mount Panorama hegyet. Ráadásul ez már a második sebességrekord, amit a furgon az elmúlt hónapokban felállított.


Az új rekordot a múlt hétvégi 2024 Thrifty Bathurst 500-as versenyen állították fel. A verseny során Romain Dumas pilótának sikerült a SuperVan 4.2-vel mindössze 1:56,32 perc alatt körbepilótáznia a 6,2 km hosszúságú pályát, és több mint 299 km/órás sebességet ért el a hegyi és a Conrad egyenesekben. A furgon ideje megdöntötte a korábbi 1:56:61-es rekordot, amelyet éppen egy hete állított fel egy korlátozás nélküli Mercedes-AMG GT3 versenyautó a Bathurst 12 órás versenyen – írja a The Drive.

Az idővel a furgon egyben a leggyorsabb elektromos és haszongépjárművé vált, amely megkerülte a pályát.
A SuperVan 4.2 a neve ellenére inkább egy extra magas versenyautó, mint egy furgon. Az EV egyetlen közös vonása egy kisbusszal az oldalprofilja. Minden mást, a könnyűszerkezetes karosszériától a módosított alvázig a teljesítmény maximalizálására terveztek. Ott van még a hajtáslánc is, amely három elektromos motorból áll, amelyek együttesen 1400 lóerőt pumpálnak ki, és egy folyadékhűtéses, 50 kWh-s akkumulátorcsomagból nyerik az energiát.
Jelenleg nem tervezik a SuperVan gyártásba vételét, de várható, hogy a tervezésének elemei, valamint a fejlesztés során szerzett tudás egy része beépül a márka következő elektromos járműveibe. Andrew Birkic, a Ford Australia vezérigazgatója is ezt mondta, amikor a versenyt követően a járműről beszélt.
“A SuperVan ausztráliai futamának tanulságai közvetlenül beépülnek a Ford következő generációs elektromos közúti autóiba” – mondta a vezető. “Ez azt jelenti, hogy a jövőbeni termékek, amelyeket az ügyfelek az útjainkon vezetnek, egy kis Mount Panorama szellemét hordozzák majd magukban.”
A sebességrekordok felállítása már-már szokássá válik a jelenlegi SuperVan számára. Az EV tavaly novemberben a Pike’s Peak Hill Climb versenyen is felállította a nyílt osztályú verseny körrekordját. Akkor a furgon, amelyet ismét Dumas vezetett, 8:47:68 perc alatt körözött a 20 km-es pályán, több mint fél perccel megdöntve a korábbi rekordot.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek