A bambusz hangja

Számos iparág termeli ki a mára jelentős környezeti problémát jelentő, óriási mennyiségű műanyaghulladékot – ezek egyike az elektronikai ipar. Ezt szem előtt tartva Aakansh Chaturvedi, a bombayi Indian Institute of Technology tervezője kifejlesztette a Bambass nevű fenntartható, bambuszból készült, nyitott hátlapú fejhallgatót.

A Bambass fenntarthatóbb, mint a hagyományos műanyag fejhallgatók, mivel a felhasznált anyag több mint 70%-a környezetbarát vagy újrahasznosítható. A design integrálja a hagyományos bambuszfeldolgozási módszereket és kézműves technikákat, így egyfajta indiai kulturális jelleget kölcsönöz a terméknek, miközben megtartja modern esztétikáját.

Aakansh Chaturvedi

Aakansh Chaturvedi Bambass fejhallgatója a bambusz megmunkálását dicséri, tömeggyártásra alkalmas, és egy új, kreatív irányt mutat az elektronikai cikkeknek. A fejhallgató nagyrészt vékony, tekercselt bambuszcsíkokból áll, amelyek hatékony hangszigetelők.

Aakansh Chaturvedi

A bambuszcsíkok rugalmasságuk és ellenállóképességük okán ideálisak alapanyagai a fejpántnak, amelyet egy rozsdamentes acélcsík erősít meg, felül kellemes fogást biztosítva. A legbonyolultabb alkatrész a fülre illeszkedő rész állítható csuklója volt, amelynek erősnek és tartósnak kellett lennie. A bambusz élettartamának meghosszabbítása érdekében a fejhallgató egyrétegű melamin bevonatot kapott.

Aakansh Chaturvedi

Az indiai tervező a Bambass fejlesztésének első lépéseként kézművesektől tanulta meg a bambuszfülek, -foganytúk készítésének különböző módszereit. A különböző iterációk és technikák felfedezése után Chaturvedi végül az eljárások kombinációja mellett döntött. A Bambass bevonatos vegán bőrrel rendelkezik, ami végtelenné teszi a színvariációk lehetőségét. A hallgatók nyitott végébe beillesztett fonott bambuszpixelek ezernyi különböző absztrakt formát generálnak, így minden egyes modell tökéletesen egyedi lesz.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek