Téglahullám

Elkészült a JYA-rchitects Wave nevű, hullámzó vörös téglahomlokzatú kereskedelmi épülete a dél-koreai Szöulban, Seongsu-dongban. Az építészek a fejlődő környék identitását fejezték ki azzal, hogy egy régi többlakásos házból szemet gyönyörködtető épületet varázsoltak.

A hullámzó téglaháló vizuális alapdarabbá vált, illetve az ismerősség, a kényelem és az izgalom érzését nyújtja a helyiek számára. A projekt gazdagabbá teszi a klasszikus megjelenésű környéket az új ötleteknek, koncepcióknak és tevékenységeknek a sűrű városi szövetbe való beillesztésével, miközben harmóniában van a terület kommercializálódásával.

JYA-rchitects Wave
A homlokzathoz természetesen a vörös téglát választották, mivel ez az anyag jellemzi ma Seongsu-dongot, és használatát törvény írja elő. Azonban az ívelt felületek téglából történő megépítése több fizikai akadályt és korlátot is jelentett. A feladat szerkezeti szempontból kihívást jelentett, mivel a falakat középen kettéválasztották, ami miatt a téglákat egy külön szerkezet segítségével kellett felfüggeszteni, ahelyett, hogy közvetlenül az alapra terhelték volna rá őket. Az ívelt formákat egy szárazépítési folyamatot használva hozták létre téglákból, a rudak szögét pedig 3D szimulációval validálták az íves formák kialakításához, mielőtt az építkezés megkezdődött volna. Ám az előzetes intézkedések ellenére is történtek hibák a terepen, így a teljes építési folyamat kihívásokkal teli volt.

JYA-rchitects Wave

A hullámzó téglahomlokzat nyitottá teszi az épületet, mégis biztosít magánszférát

Mint már említettük, a projekt egy meglévő családi ház üzlethelyiséggé történő átalakításával kezdődött. A JYA-rchitects célja az volt, hogy megőrizze a környék jellegét, és olyan szerkezetet építsenek, amely tökéletesen illik a szomszédos épületek közé.
Ahhoz, hogy a szerkezet belsejében a nyitottság érzetét keltsék, nagy ablakokra és nyílásokra lett volna szükség. Egy ilyen kialakítás azonban valószínűleg elégedetlenséget váltott volna ki a lakók és a szomszédok körében. Így az építészek egy, több külső réteggel ellátott épületet alakítottak ki, melyben áttetsző, nyitott belső terek nyílnak, ugyanakkor a magánszféra is biztosítva van. Ezzel a megoldással két különböző igényt is kielégítenek: elrejtik a lakókat a szomszédok elől, ugyanakkor megnyitják a teret az ég felé. A hullámzó homlokzat az épület megkülönböztető jegyévé vált, miközben a gyakorlati követelményeknek is megfelel.

JYA-rchitects Wave

A szerkezeti korlátok és akadályok legyőzése

A kereskedelmi épületként való hatékony felhasználás érdekében áthelyezték a lépcsőházat, a fő belső teret pedig úgy alakították át, hogy ívelt falait figyelembe véve legyen felhasználható. A tágasság és aktivitás érzéséhez az üvegfelületek és teraszok is hozzájárulnak. Miután elkészült, emeletei megteltek és használatba kerültek, így már élénkebb benyomást nyújt az épület. Olyan programok helyszíneként szolgál, amelyek felpezsdítik a környéket és annak lakosságát.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek