Vízcsepp könyvtár

A 3andwich Design / He Wei Studio épített egy fehér, kör alakú, tengerre néző könyvtárat a kínai Huizhou Cityben, egy zöldellő dombtetőn.

A Water Drop Library (azaz Vízcsepp Könyvtár) elnevezésű projekt merész geometrikus formát kapott, feltűnő kerek blokként jelenik meg, és egy hosszú, egyenes folyosó fogadja a látogatóit. Az átlátszó üvegfelületek a lebegés érzetét nyújtják, míg a drámai belső terek fénykontrasztokkal hangsúlyozzák az épület költői jellegét. A tál alakú tető medencéje miatt a szerkezet egy víz alatti könyvtárként is értelmezhető.

3andwich Design

Kanyargós út fel, a könyvek hegyére

A dizájn kiindulópontja a helyszín volt. Az építmény a hegybe ágyazódik, beleolvad a környező tájba, és összekötő kapocsként működik az ember és a környezet között. A dizájn költői narratívát mutat be, míg a geometria az absztrakciót mint műtárgyat ábrázolja. Mivel a szerkezet egy dombra épült, egy kanyargós ösvényt alkot, amelyet „a könyvek dombjára vezető útnak” is neveznek. „Az olvasóknak fel kell emelkedniük és meg kell tapasztalniuk a tanulás nehézségeit” – magyarázzák az építészek.

3andwich Design
A könyvtár épülete költői feszültséget kíván teremteni: felülről nézve a kör és az egyenes dinamikus kombinációja. A kör alakú rész az épület főszerkezete, az egyenes vonal pedig a szabadtéri folyosó és a hosszú fal, amely a domb tetejéről az épületbe vezeti a látogatókat. Az egész könyvtár fehér, a folyosó, a hosszú fal és a tető szélei kihangsúlyozzák a geometriai kompozíciót, amely vonzza az érkezők tekintetét, illetve a tetőmedence és a tenger irányába vezeti őket.

3andwich Design

Elmerülni önmagunkban

A 3andwich Design szerint az épületbe való belépés a természet és önmagunk újrafelfedezésének folyamata. Belépés után a látogatók végigmennek a folyosón, és „belemerülnek” a közvetlenül a medence alatt található fő térbe. Így aztán az a benyomásuk, hogy egy víz alatti építményben vannak.

3andwich Design
A belső térben számos drámai, világos és sötét kontrasztot felhasználó terem található, valamint érdekes térbeli játék alakul ki a nyitott és zárt terek között. Az épületbe belépve az első látvány a szabadtéri folyosó végén található veranda, amely egy viszonylag szűk, meditatív jellegű, átmeneti tér. A vendégek a tornácról balra fordulva lépnek be az épület közepén található kör alakú térbe. Itt lett kialakítva az olvasóterem, ami kisebb kiállításoknak is helyet adhat. Széles üvegfalai lenyűgöző kilátást biztosítanak a tengerre és a természetes környezetre.

3andwich Design

Természetre néző, nyugodt olvasóterem

A beltéri olvasótermet elsősorban fehér, világosszürke és más világos tónusok jellemzik, íves formája pedig a nyugodt hangulatot fokozza. Kívül az üvegfüggönyfal mentén ülések és kis asztalok találhatók, ahol a vendégek nyugodtan olvashatnak, miközben a tájban gyönyörködnek. A könyvespolcok a belső fal mentén gyűrű alakban vannak elhelyezve, és felhőformájú kibővített részük ülőhelyként szolgál, ahol az ember nyugodtabban pihenhet és olvasgathat.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek