A csontvázas Monaco

Kevés dolog zavaró annyira, mint amikor egy óramárka felesleges modernizálással bemocskol egy klasszikus, mesés, vintage dizájnt. A TAG Heuer-t soha nem fenyegette az 1969-es klasszikus Monaco kronográfjával ilyen sérelem veszélye, mert azt az órát úgy tervezték, hogy az avantgárd ötletek platformja legyen. Szögletes, élénk színű és (1969-es mércével mérve) hatalmas, a Heuer Monaco már régóta üres vászon volt a TAG számára, hogy az esztétikai és technológiai határokat feszegesse. Most úgy tűnik, a TAG Heuer az árképzési határokat is feszegetni akarja.


A múlt hónapban a Watches and Wonders kiállításon a TAG Heuer 183 000 dolláros split-seconds Monaco érkezett. Micsoda? Egy TAG Heuerért?
Az avantgárd, csontvázas Monaco viszonylag mérsékelt áron érkezett utána, de mégis, ez a Monaco Chronograph még mindig meglehetősen drága egy TAG Heuerhez képest, ami a márka előkelő hajlamát jelzi.
Amikor megkérdezték Julien Tornare-t, a TAG Heuer vezérigazgatóját erről a felfelé ívelő pályáról, azt mondta: „Ez tényleg a hosszú távú stratégiáról szól. Pontosan tudjuk, hogy hol vagyunk, hol van az alapkínálatunk. De szeretnénk minden szinten több high-endet is bevezetni”. Tornare egy jól ismert stratégiáról beszél, amellyel a márkák kirívóan drága és bonyolult órákat gyártanak, hogy annak emelkedett hangulatát lecsöpögtessék a katalógus többi részén keresztül. Tornare úgy folytatja, hogy „nem annyira arról van szó, hogy egy adott árkategóriát célozzunk meg, hanem inkább arról, hogy hozzáadott értéket adjunk a termékeinkhez”.
Az új Monaco Chronograph olyan színvilágot visel, amely a világ egyik legnagyobb autóversenyének névadó, mesés helyszínét hivatott felidézni. A kék szín a Földközi-tengert idézi, a márka marketingszövege szerint pedig a sárga szín a szikrákat idézi, amelyek a világ leggyorsabb autóinak szűk kanyarokban történő száguldozásából erednek. A tok titánból készült, ami egy ilyen méretű óra esetében jelentősen megkönnyíti a dolgokat, és a kaliber 02-es automata felhúzós szerkezet 80 órás járástartalékot biztosít, és – mivel ez az óra csontvázas – meglehetősen lenyűgöző belátást enged a szerkezetre.
Ennek az órának – és minden bizonnyal a 183 000 dolláros Monaco kronográfnak is – kevésbé ismert hőse a TAG Heuer mozgatóművekért felelős vezetője, Carole Forestier-Kasapi, egy komoly képességekkel rendelkező iparági legenda. Ahogy Tornare a múlt hónapban elmondta nekünk: „Hihetetlen ötletei vannak, és ismerik a múltamat; tudják, mennyire szeretem a bonyolult óraszerkezetet. Szóval, nagy öröm, hogy a fedélzeten van, és hogy a jövőbeni meglepetéseken is együtt dolgozhatunk vele.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek