Egy nyári kaland Karintiában

Ritkán gondolunk Ausztriára, mint nyári üdülési célra, de ahogy a közelmúltban saját bőrünkön is megtapasztalhattuk, Karintia megér egy utazást. A Naturel Hotels & Resorts két hotelfaluban és két különleges magánlakban várja azokat, akik a forró homok és tenger helyett inkább a virágos zöld mezőket és a csillogó hegyi tavak felfrissülésére vágynak.

Hogy mindenki otthon érezze magát Karintiában érdemes megtekinteni a négy külön egységből álló „Naturel Hotels & Resorts” szállodavállalkozás gazdag kínálatát, legyen az a 4 csillagos Schönleitn hotelfalu, a 3 csillagos Seeleitn hotelfalu, vagy a két Chalet egyike: a hegyen vagy a tónál. Mind a 4 egység az üdülés színes skáláját kínálja úgy az aktív, mint a pihentető vakáció eltöltésére. Ehhez igazodik a szállodavállalkozás mottója is: „Látogasson el hozzánk, érezze jól magát, tegye azt, amire vágyik!”

A Naturel Hotels & Resorts két fő egységében: a 4 csillagos Schönleitn és a 3 csillagos Seeleitn hotelfaluban a nyaralás, akár a lélegzetelállítóan csodás természetben, akár a Faaki-tó (Faaker See) partján, csúcsélvezet. A 400 éves faanyagból létesített, rusztikus stílusú, korszerűsített parasztházakkal rendelkező két szállodafalu egyedi hangulatot áraszt. Nemcsak felnőttek, hanem a gyerekek számára is felejthetetlen élménnyé válik az ittlét. Mindkét egység autómentes, a parkolás kizárólag a létesítmények előtt lehetséges.

A hotelfalukba érkező vendégek első kérdése általában az, hogy a parasztházak faanyaga valóban ősrégi e. Igen, valóban azok! A valóság, hogy az 1970-es években Robert Rogner gazdálkodót saját parasztházainak turisztikai értékesítése foglalkoztatta. Számára ugyanis a fa, mint robosztus építőanyag, biztonságot, melegséget és békét árasztott. Terve megvalósításának érdekében országszerte 400 régi parasztház faanyagát felvásárolta, majd ebből saját bemutatóházat épített, és befektetőket keresett hasonló faházak építésére és értékesítésére. Talált is. Igaz, több megpróbáltatás és nehézség árán, de célját végül elérte. Az első hotelfalu, a „Seeleitn”, 1978-ban nyitotta meg parasztházait az idegenforgalom számára.

A Naturel elnevezés egyébként a két hotelfalu karakterét kívánja visszaadni, amelyek álomszépek, hangulatosak, különlegesek, családiasak, csendesek és mégis izgalmasak, de mindenekelőtt egyediek. A vállalkozás az évek során tovább bővült, 10 évvel az NHR megalapítása után, megnyílt az egyedi, bérelhető házak a „Chalet am See”, és Chalet am Berg.
A Naturel Hotels & Resorts elkötelezett környezetünk fenntarthatósága mellett. Igyekezetüknek köszönhetően a vállalkozás elnyerte az osztrák öko minősítést, a szükséges árukat a régió beszállítóitól és termelőitől szerzik be, továbbá a közelmúltban az egészséges életvitelért is díjazták őket.

A szálloda szolgáltatási mellett számos különleges programlehetőség is elérhető a környéken. Ezek közül talán a legizgalmasabb Karintia ősi vára a Landskron. A várat először egy 1351. évi dokumentum említi, bár a feltárt leletek azt bizonyítják, hogy a vár már Kr. e. IX. században lakott volt. Számos ilyen lelet a koronacsarnokban van befalazva. A vár jelenleg étteremként és rendezvényhelyszínként működik. A magasban trónoló várból csodálatos kilátás nyílik a Karawanken és az ún. Julische Alpok hegyvonulataira, a Villachi völgyre, és az Ossiacher tóra.

Landskron vára ad otthont az Európában egyedülálló ragadozómadár és bagolyparknak, melyet 1983-ban létesítettek, és ahol sokféle ragadozómadár és bagolyfaj él. A tapasztalt solymászok szakszerű ellátásának köszönhetően az állatok teljesen stresszmentes életet élnek a fajnak megfelelő madárházaikban. A vár arénája nem mindennapi programot kínál az idelátogatóknak. Ez a ragadozómadár légi bemutatóshow, melynek elsődleges célja, hogy közelebb hozza az embereket a ragadozómadarakhoz, és érdekes információkat közvetítsen ezekről a csodálatos állatokról. A 40 perces show keretén belül a részben kihalással fenyegetett madarak viselkedése és szokásai kerülnek bemutatásra. Különleges élmény, ahogy a látogató figyelemmel kíséri a ragadozómadarak elegáns repülését a vár faláról, majd visszatértét solymászához.
2023-ban a vár az osztrák ORF TV által évente megrendezésre kerülő és felettébb közkedvelt „9 hely – 9 kincs” vetélkedő műsorában, melyben a 9 osztrák tartományból egy-egy különlegesség került bemutatásra, az 1. helyezést érte el ragadozómadár showjával. (További információ: www.burg-landskron.at)Nem messze a vártól egy meglepő oázisra lelhet az ember, ez pedig a Ceron citruskert, amely több, mint 280 citrusfajt egyesít magában a világ minden tájáról. A botanikus kertben megtalálhatóak a Medici-gyűjteményből származó ősi fajták, valamint ritka, egzotikus darabok a Távol-Keletről, Afrikából, és Amerikából. A 4000 m²-es citruskert részben fedett, így kedvezőtlen időjárás esetén is látogatható. A szabadtéri túra (csak a meleg hónapokban) a mediterrán kerten keresztül vezet, melyet ősi citrusfák, pálmafák, olajfák és egyéb mediterrán növények szegélyeznek. (További információ: www.zitrusgarten.at)

A Taborhöhe erdei kötélpályán lehetőségünk van madártávlatból látni a világot. A 2-20 méter magasban, kötelekkel összekötött fák, ingatag hidak és hálók egy természetes pályát alkotnak. Kilenc, különböző nehézségű pályán kell haladni acélkábelekhez rögzített hidakon át, vagy az ide-oda billegő deszkákon egyensúlyozva, majd ismét köteleken és keskeny gerendákon áthaladva. Aki nem szándékozik a magasba szállni, földi pályán is megteheti ezt az utat. Garantáltan nem lesz unalmas.
Másik lehetőség a fidelius rókaút, amely egy családi kalandtúra útvonal, élménydús meglepetés állomásokkal, mely felejthetetlen szórakozást nyújt kicsik és nagyon számára egyaránt. A könnyű túra dombokon és erdőn át, a rókaút mentén halad, ahol a gyerekek az állomásokon mókás rejtvényeket oldanak meg, míg a felnőttek ismeretterjesztő tartalmakat olvashatnak a környékről. Az izgalmas, de vidám családi túra az Aichwald-tóig tart. Az Aichwaldsee Villach városától és a Faaker See-től néhány kilométerre délre található, Finkenstein településen. A tó Karintia tartomány egyik utolsó, beépítetlen, természetes fürdő tava, mely 4,5 hektár kiterjedésű, és finom homokú, természetes stranddal rendelkezik. Déli partján egy kisebb nyilvános strand várja az ideérkezőket, télen a tavat korcsolyázásra használják.

Schönleitn**** hotelfalu
A 4 csillagos hotelfalu, 684 m magasban, néhány percre a Faaker See-től, idillikus környezetben, 2021-ben kompletten felújított parasztházaiban várja vendégeit. A 25 ezer m² alapterületű egység, házanként 3-4 hangulatos, nemdohányzó apartmannal, összesen 376 ágykapacitással rendelkezik. A házak felszereltsége luxuskivitelű: nappali cserépkályhával (villanyfűtés) és kályhapaddal, étkező, teljesen felszerelt konyhasarok, fürdőszoba zuhanyzóval/WC-vel, telefon, TV, központifűtés és széf.
A hotelfalu 2 központi épületének egyikében a recepció és egy konferencia központ található, a másik épületben pedig a Naturel SPA részleg, mely a vendégek számára beltéri és kültéri fűtött medencével, különböző szaunával és infrakabinokkal áll rendelkezésre. A kisgyermekekről sem feledkeztek meg, ők a gyermekmedencében pancsolhatnak vagy a gyermekvilágban szórakozhatnak. A hotelfalu a vendégek számára színes napi programkínálatot nyújt: ebben az aktuális „Naturel Move” vendégprogram, a „BIBI” gyermekvilág és a „Mountainsplash” ifjúsági klub programja is szerepel. Az aktív pihenést kedvelő vendégek mellett a hotelfalu nem feledkezik meg az aktív szabadság szerelmeseiről sem, akik felettébb gazdag kínálatból válogathatnak. A környező vidék minden évszakban számos lehetőséget biztosít számukra a szabadidős tevékenység élvezetére, legyen szó hegyekről, vagy tavakról, így választhatunk hegyi túrák, rafting, canyoning, 18 lyukú Alpe Adria golfpálya, a salakos teniszpályák vagy a lovaglás közül. Az üzletemberek számára konferenciák megtartására is lehetőség van, a négy szemináriumterem max. 160 fős kapacitással foglalható.

Seeleitn*** hotelfalu
A 3 csillagos, 20 ezer m² alapterületű hotelfalu, virágokkal díszített, csodálatos karintiai parasztházaival, testvérpárjától mindössze 5 perces autóúttal érhető el, és májustól szeptemberig fogadja vendégeit. A 21 ház egyenként 4 lakással rendelkezik, az ágyak száma összesen 330. Seeleitn 600 m magasságban, üde zöld rétek és színes virágtenger ölelésében, Karavanken lenyűgöző hegyeire nyíló fantasztikus kilátással, és közvetlenül a türkizkék, kristálytiszta Faaker See tó partján áll. A tó egyébként Karintia tartomány egyik legmelegebb fürdőtava, így a tóban való úszkálás élvezetének semmi akadálya nincs. Ez a hotelfalu is autómentes, így a gyerekek és a fiatalok szabadon szaladgálhatnak, kiengedhetik a gőzt – ideális esetben a játszótéren, vagy a strand röplabdapályáján, vagy közvetlenül a szállodafaluban található kisebb szabadtéri uszodában. Az itt üdülő vendégek számára természetesen ingyenes a belépés a Schönleitn testvérfalu Naturel SPA részlegébe is.

Chalet am See
Az elegáns „ház a tónál” faház 600 m magasságban, a Karavanken lenyűgöző hegycsúcsai előtt, és a varázslatosan szép Faaker-See partján várja vendégeit, nem messze a 4 csillagos Schönleitn hotelfalutól. Ez az egész évben működő, modern kivitelezésű, 65 m² alapterületű, nemdohányzó ház akár 4 fő elszállásolására is alkalmas, és teljes felszereltséggel rendelkezik. Igény esetén étkezési lehetőséget Schönleitn szállodafalu étterme biztosít. A szezonon kívül azonban csak önellátással foglalható. A Chalet am See különlegessége, hogy saját tószaunával és stéggel rendelkezik, így ideális nyaralóhely az úszás és a vízisportok kedvelői számára egyaránt. A közeli hotel NaturSpa részlege természetesen ingyenesen áll a vendégek rendelkezésére.

Chalet am Berg
A „Knappenhütte” elnevezésű „ház a hegyen”, egy teljesen felújított, 2022-ben megnyílt, rusztikus, és elegáns „hütte”, mely 1650 m tengerszint feletti magasságban, a Dobratsch Natúrparkban található, álomszép kilátással Karintia fenséges hegyeire. A ház kizárólag egy fizetős hegyi úton érhető el, és elsősorban a nyugalomra vágyók, a természet szerelmeseinek paradicsoma. Azt mondják, olyan csendes ez a hely, hogy az ember még a gondolait is hallja. A ház négy saját erkéllyel hálószobával, 4 fürdőszobával, egy tágas, több mint 200 m²-es, kandallós nappalival, és kompletten felszerelt konyharészleggel rendelkezik. A vendégek felfrissülését egy Alpokra néző panorámás szauna és két napozóterasz biztosítja. A Chalet am Berg akár 20 fő elhelyezésére is alkalmas. Azon vendégek számára, akik az önellátást nem részesítik előnyben, a 150 m-re található „Aichingerhütte” biztosítja a kulináris élvezeteket.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek