A flotta leggyorsabb tagjai

A Gulfstream két következő generációs üzleti repülőgépe kerül a Dubai Air Show középpontjába. A G700 és a G500 több mint 180 kereskedelmi, katonai és magánrepülőgép mellett kerül bemutatásra az Al Maktoum Nemzetközi Repülőtéren (DWC).

Az esemény lehetővé teszi a Gulfstream számára, hogy bemutassa a repülőgépeket, és potenciálisan új, magasan repülő ügyfeleket csábítson az Egyesült Arab Emírségekből.
„A Gulfstream nagy múltra tekint vissza a Közel-Keleten és a környező régiókban” – mondta Scott Neal, a Gulfstream világméretű értékesítésért felelős vezető alelnöke egy nyilatkozatban. „Nemrégiben bejelentettük, hogy számos megnövelt képességgel bővítettük a flottát, és alig várjuk, hogy a Dubai Airshow-n találkozhassunk az ügyfelekkel és a vendégekkel, hogy két ilyen repülőgéppel első kézből mutathassuk be a Gulfstream különbségét.”.
A G700 és a G500 nem éppen újoncok, de mindkét jet mindenképpen megérdemli a reflektorfényt. A Gulfstream ugyanis mindkét repülőgéppel kapcsolatban bejelentett néhány apró, de jelentős újdonságot.
A G500-at nemrégiben a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) meredek megközelítésre engedélyezte, ami azt jelenti, hogy még több célállomást érhet el világszerte, például az angliai London City Airportot (LCY) és a svájci Lugano Airportot (LUG). Ez csak a hab a tortán egy amúgy is lenyűgöző repülőgépen.

A járatlanok számára a G500 5 300 tengeri mérföldet képes 903 km/órás (Mach 0,85) sebességgel vagy 4 500 tengeri mérföldet 1 110 km/órás (Mach 0,90) sebességgel. 113 méteres kabinja 10 ülőhelyet, egy kényelmes háromszemélyes kanapét, egy étkezőt és egy nagy TV-t foglal magába. Az első G500-ast 2018 szeptemberében adták át, de már több mint 90 darab van az égen. A jet nagyjából 50 millió dollárba kerül, ha esetleg Dubajban beleszeretnél a modellbe.
Ami a G700-ast illeti, az ultra nagy hatótávolságú jet az eredetileg vártnál 250 tengeri mérfölddel messzebbre képes repülni, ami a számok nyelvén azt jelenti, hogy akár 7 750 tengeri mérföldet képes megtenni 903 km/órás (Mach 0,85) vagy 6 650 tengeri mérföldet Mach 0,90 sebességgel a Gulfstream szerint. A repülőgép maximális működési sebessége is megnőtt, Mach 0,925-ről Mach 0,935-re, így a Gulfstream flotta leggyorsabb tagja lett. Az utastér, amely jelenleg a legnagyobb az üzleti repülésben, közel 17 méter, és akár 13 utas befogadására vagy nyolc alvásra is alkalmas.

A G700 már másfél éve repül a világ minden táján, sebességrekordokat döntögetve és a jómódúak érdeklődését felkeltve. (Elon Musk állítólag már rendelt is egyet.) A 75 millió dollárra becsült árú repülőgépet jövőre kell hitelesíteni és szolgálatba állítani.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek