A General Motors belépett a hajózási iparágba

Az Egyesült Államok legnagyobb autógyártója hivatalosan is lerántotta a leplet az új, akkumulátoros pontonhajóról, amelyet a környezettudatos tengerészek következő generációja számára terveztek.


A futurisztikus, 25 láb hosszú csónakot a Pure Watercraft-tal együttműködve készítették, és a Las Vegas-i Consumer Electronics Show (CES) kiállításon mutatták be. Az említett, 2011-ben alapított, seattle-i székhelyű társaság elektromos hajók és meghajtási rendszerek építésére specializálódott. A GM tavaly novemberben 150 millió dollárt fektetett be a vállalat 25 százalékos részesedésének megszerzésébe, azzal a céllal, hogy a hajózás új korszakába lépve zéró emissziós hajókat hozzon létre.

Pure Watercraft
A vállalat új luxushajójában akár 10 fő is kényelmesen elfér, károsanyag-kibocsátás nélkül szeli a hullámokat. A hajó kétféle konfigurációban lesz kapható, melyek mindegyike 66 kWh-s GM akkumulátorcsomaggal rendelkezik. Választhatjuk az egyetlen 25 kW-os elektromos külső motorral rendelkező modellt, amely 32 mérföldet képes megtenni 14 mérföld/órás csúcssebességgel, avagy 120 mérföldet tesz meg 5 mérföld/órás utazósebességgel.

Pure Watercraft

A másik konfiguráció pedig dupla 25 kW-os elektromos külső motorral rendelkezik, és elvileg 26 mérföldes hatótávolságon 23 mérföld/órás sebességgel halad, azaz 120 mérföldet 5 mérföld/órás sebességgel tesz meg. A Pure Watercraft szerint az e-hajó kiválóan alkalmas vízi sportokhoz, horgászathoz vagy baráti hajókázáshoz is.

Pure Watercraft
A hajó tökéletesen időzítéssel jelent meg: a gyakran figyelmen kívül hagyott pontonhajók szegmense az amerikai szabadidős hajózás mintegy 20 százalékát teszi ki, és évente több mint 20 százalékos ütemben növekszik.
„A pontonhajózás fellendülőben van, az emberek ki akarnak menni a vízre, hogy időt töltsenek a családtagokkal és a barátokkal a szabadban ” – mondta Andy Rebele, a Pure Watercraft vezérigazgatója. „Ez a csónak nagyobb élményt nyújt a számukra, hiszen mentes a motorzajtól, az üzemanyaggal és a karbantartással járó gondoktól, ugyanakkor az ára a hagyományos pontonhajóéhoz hasonló.”

Pure Watercraft
Valóban, az e-boot egymotoros verziója várhatóan 45 000 dollárról indul, a duplamotoros pedig 60 000 dollártól lesz elérhető. Az előrendeléseket 100 dolláros, teljes egészében visszaigényelhető előleggel fogadják, az első szállítások pedig 2022 végére várhatóak.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek