Amikor élelmiszerekről van szó, egyből a helyi szupermarket jut eszünkbe. A kertészkedés jövőjét azonban a beltéri növénytermesztés fogja jelenteni a jövőben.
Ezek a technológiák a klímaváltozás okozta problémákra kínálnak megoldást, valamint hatékonyabbá teszik az élelmiszer-termelési rendszereket is. Ez a kérdés sok szakértőt inspirált, akik okos megoldásokkal rukkoltak elő, amelyekkel legyőzik az egyre apadó forrásokból származó hiányt, valamint azok számára is segítséget hoznak, akik hely híján nem tudnak növénytermesztéssel foglalkozni.
A két tervező, Gökhan Cetinkaya és Deniz Ibanoğlu alkották meg a Mizzle-t, az intelligens aeropónikus konyhai eszközt, amellyel könnyedén termeszthetünk növényeket otthon.
A Mizzle küldetése, hogy inspirálja az embereket. A tálcára csak rá kell helyeznünk az aeropónikus termesztőt, amelyen a magok találhatók. A tálcát ekkor betolhatjuk az eszközbe, amivel elkezdődik a folyamat. Az okos eszköz három tárolóval érkezik, az egyik az előcsíráztatáshoz van, a másik kettő pedig a növekedéshez és szüreteléshez.
A csírákat már a nyolcadik naptól leszedhetjük, ekkorra akár 3-10 centiméteresek is lehetnek. A felhasználók egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével követhetik a folyamatot, és természetesen az app azt is jelzi, ha esetleg kevés víz lenne a tárolókban. Receptet sem kell keresgélnünk, az applikáció azzal is szolgál számunkra. A két tervező 3D-nyomtatással készítette el az eszköz prototípusát, és a tervek szerint a masina tovább bővíthető tálcákkal, ha több finomságot szeretnénk termeszteni.