A tengeri macska

Nem gondolnánk, hogy az algák inspirációként szolgálhatnak egy szuperjacht tervezésekor, de a Rossinavi-t tényleg megihletették a vízinövények.


Az olasz hajógyár bemutatta első elektromos katamarán koncepcióját, a Sea Cat 40-et, amelyet a fitoplankton inspirált. Ez a különleges tengeri algafajta az óceán felső rétegeiben él, és a napfényből állítja elő a fennmaradásához szükséges energiáját. Ennek megfelelően a Rossinavi 131 láb hosszú, többtestű hajója közel 1500 négyzetlábnyi napelemmel van felszerelve, ezek gyűjtik és tárolják a hajó meghajtásához szükséges energiát.

Sea Cat 40
A panelek 250 kWh áramtermelésre képesek, ami a Rossinavi szerint hat átlagos amerikai otthon napi áramfogyasztásának felel meg. A hajógyár azt állítja, a tengeri átkelésre tervezett Sea Cat 20 napig is képes folyamatosan haladni, és 8 csomós sebességgel haladva akár 3850 tengeri mérföldet is megtehet.

Sea Cat 40
A Cat egy központi MI vezérlőrendszerrel is fel van szerelve, amely segít megőrizni az akkumulátor energiáját. Be lehet programozni, hogy például 80 százalékban teljes elektromos üzemmódban navigáljon, és csak 20 százalékban használja a dízel-elektromos támogatást.

Sea Cat 40
Mindezek mellett a Sea Cat elég jól is néz ki. Fulvio De Simoni olasz hajóépítész volt felelős a 131 láb hosszú hajó külső és belső kialakításáért. Hajó, melyet a hajógyár „modernnek és elegánsnak” tart, alumínium hajótesttel, kanyargós vonalakkal és egyszerű sziluettel rendelkezik. A fedélzeten rengeteg nyitott tér áll rendelkezésre a kikapcsolódáshoz, valamint öt kabin a vendégek és négy a legénység számára.

Sea Cat 40
„A Sea Cat 40 a legfejlettebb technológiákkal felszerelve képes kiváló teljesítményt nyújtani, miközben előtérbe helyezi a környezetvédelmet, ami igazi kihívás a jövő hajózása számára, és mérföldkő a hajógyár számára” – nyilatkozta Federico Rossi, a Rossinavi ügyvezető igazgatója.
Valóban, 41 év óta ez az első alkalom, hogy a viareggiói székhelyű hajógyár a szokásos egyedi szuperjachtjain túl a magas dizájnú katamaránok világába merészkedik. Újabb bizonyíték arra, hogy elérkezett a többtestű motoros jachtok korszaka.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek