A világ legnagyobb csillagászati múzeuma

Az Ennead Architects befejezte a világ legnagyobb csillagászati múzeumát, amely egy hatalmas zöldövezetben helyezkedik el a kínai Sanghajban. A 2021. július 18-án megnyíló monumentális új múzeumot egyenes vonalak és derékszögek nélkül tervezték, visszhangozva az univerzum geometriáját és az égi mozgás energiáját. Dinamikus formája magával ragadó élményt teremt, amely a látogatókat közvetlen kapcsolatba hozza a valódi csillagászati jelenségekkel.


“Ennek az épületnek az elkészítésével olyan helyet akartunk létrehozni, ahol az intézményi küldetés teljes mértékben összefonódik egy modern építészettel, amely maga is tanít, és formát talál néhány olyan alapelvben, amelyek a világegyetemünket formálják” – jegyzi meg Thomas J. Wong, az Ennead Architects tervező partnere. “A Sanghaji Csillagászati Múzeum nagy ötlete az volt, hogy a tárgy zsigeri élményét a tervezésbe beépítsük, és ezt már azelőtt átadjuk, hogy az ember belépne az épületbe. A látogatás végén pedig ott van ez a csúcspont, közvetlenül az éggel, amelyet az építészet keretez és támogat.”

Shanghaj Planetárium
A Sanghaji Tudományos és Technológiai Múzeum új csillagászati részlege 39 000 négyzetméteres területével a világ legnagyobb, kizárólag a csillagászat tanulmányozásának szentelt múzeuma. A lépték, a forma és a fény manipulálása révén az épület fokozza a Naphoz és a Föld keringéséhez fűződő alapvető kapcsolatunk tudatosságát. Az Ennead a tervezés során a fizika klasszikus “háromtest-problémájából” merített, a naprendszereken belül több test gravitációs vonzása által létrehozott bonyolult koreográfiákat vizsgálva.

Shanghaj Planetárium
A múzeum homlokzatán kanyargó építészeti szalagok, a burkolatán pedig a gravitációs vonzás által láthatóan befolyásolt íves pályák sorát követi: a központi átrium szívét, a bejáratnál lévő előremozdulást és a planetáriumszínházat körülölelő bolygószerű gömböt. A múzeum és a tervezést meghatározó három fő építészeti alkotóelem – az oculus, a fordított kupola és a gömb – mindegyike működő csillagászati műszerként működik, követve a Napot, a Holdat és a csillagokat.

Shanghaj Planetárium A múzeum főbejárata fölé függesztett oculus az idő múlását mutatja be azáltal, hogy a napfény körét követi bejárati tér földjén és a tükörmedencén keresztül. A nyári napforduló idején délben teljes kör alakul ki, amely egybeesik a múzeum előtti téren található kör alakú platformmal.

Shanghaj Planetárium Eközben a félig víz alá merült planetáriumszínháznak otthont adó gömb a súlytalanság vagy az antigravitáció illúzióját kelti.
A tiszta gömb alakja az univerzumunk ősi formáira utal, és – akárcsak a Naphoz vagy Holdhoz viszonyított helyzetünkből adódó tájékozódásunk – a látogató számára állandó referenciaponttá válik.

Shanghaj Planetárium

A múzeum alsó szárnyának tetősíkjába ágyazva, mintha a földhöz kötött horizontból emelkedne ki, fokozatosan kerül a szemünk elé, ahogy az épületet körbejárjuk. Az Ennead Architects által tervezett Csillagászati Múzeum másik térbeli jellemzője a fordított kupola, egy nagy, fordított üvegfeszültségű szerkezet, amely az épület központi átriumának tetején helyezkedik el.

Shanghaj Planetárium A tető vonalában elhelyezve lehetővé teszi a látogatók számára az akadálytalan kilátást az égboltra. A kiállítási utazás csúcspontjaként ez a tér elvágja a horizontra és a szomszédos városi környezetre nyíló kilátást, és a látogatót a mindent átfogó égboltra összpontosítja – ez a világegyetemmel való valódi találkozás zárja le a szimulált élményt.

Shanghaj Planetárium

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek