A világ legnagyobb whiskyje

Az Edinburgh-i székhelyű Lyon & Turnbull aukciósház a jövő hónapban egy 311 literes üvegbe töltött 32 éves Macallan single-maltot fog árverésre bocsátani The Intrepid néven. Ez jelenleg a világ legnagyobb palackja, nemcsak térfogatát, hanem magasságát tekintve is, hiszen 5 láb 11 hüvelyk magas.


A Lyon & Turnbull elmondása szerint tavaly szeptemberben a Duncan Taylor Scotch Whisky fogott két amerikai tölgyfahordót, megtöltötte őket a Macallan által 1989-ben lepárolt whiskyvel – a 6986-os és 6992-es számú palackokból –, és így megalkotta a The Interpid nevű whiskyt. A halvány aranyszínű single-maltnak az aukciósház szerint finom illata van, sült alma, körte és pelyhesített mandula jegyeivel, valamint sima és meleg íze, amely egyszerre édes és borsos. A folyamat végén a whiskyt egy óriási üvegbe töltötték, amelynek különleges címkéjén a világ legelismertebb felfedezőinek, köztük Sir Ranulph Fiennesnek, Karen Darke MBE-nek és Olly Hicksnek a fotói láthatók. A whisky e kalandorok előtt tiszteleg a nevével (melynek jelentése: rettenthetetlen, vakmerő).

The Intrepid
Az üveg, amely 444 normál méretű üveg whiskynek felel meg, nem csak úgy tűnik, mintha a világ legnagyobb üvege lenne – ezt a Guinness World Records tavaly ősszel, nem sokkal a The Intrepid palackozása után hivatalosan is megerősítette. 83 literrel szárnyalta túl a korábbi rekordot, amelyet a The Famous Grouse skót márka tartott.
Bármilyen nagy is az üveg, nem elég nagy ahhoz, hogy a két hordóból származó összes whisky elférjen benne. A maradékot a The Spirits Business szerint limitált számú, 12 palackos készlet elkészítéséhez használták fel. Ezekből a készletekből négyet szintén elárverez a Lyon & Turnbull, valamint a rekorddöntő üveg két, jóval kisebb másolatát is.

The Intrepid
„Biztos vagyok benne, hogy világszerte jelentős érdeklődés övezi majd a The Intrepid árverését, hiszen ez egy egyedülálló gyűjtemény, amelynek élén a hihetetlenül magas, 5 láb 11 hüvelyk magas, rekordot tartó üveg áll” – olvasható a weboldalon. „A licitálóknak lehetőségük lesz megvásárolni a skót whisky történetének egy fejezetét. Tulajdonosai lesznek egy exkluzív, 32 éves single malt skót whisky-nek a világ egyik legjobbnak tartott lepárlójától, a The Macallantól.”
A The Intrepid május 25-én kerül árverésre. A Lyon & Turnbull még nem közölt értékbecslést, de egyesek szerint ez lehet a legdrágább üveg whisky, amelyet valaha árverésen értékesítettek. Ezt a rekordot jelenleg egy palack Macallan tartja, amely 2018-ban 1,5 millió dollárért kelt el.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek