A világ legvékonyabb felhőkarcolója

Még 2020 szeptemberében vetettük az első pillantást a két extravagáns egységre a 111 West 57-ben. Bár akkoriban már mindkét egység elkészült, és együttesen 105 millió dollárért árulták, a kivitelezők még mindig az utolsó simításokat végezték a világ legvékonyabb felhőkarcolóján. Most, hat hónappal később, végre befejeződött az építkezés a SHoP Architects által tervezett, feltűnő, Steinway Tower néven is ismert épületen.

A Billionaires Row-n található tornyot 2013-ban álmodták meg, a New York-i építészek mindössze 24:1 arányú, karcsú szélességarányt képzeltek el. A rezidencia jelenleg is a második legmagasabb épület a nyugati féltekén: még 2018-ban érte el a 300 métert, ma pedig 435 méter magas. Most egy triplex penthouse is tetőzi, amely lélegzetelállító kilátást nyújt a Central Parkra, a felhőkarcolóra és azon túlra. A hab a tortán? A lakók egy luxus kényelmi lakosztályhoz férhetnek hozzá, amely magában foglal egy 25 méter hosszú medencét, közös szabadtéri teret és portást.

Steinway Tower

Bármennyire is futurisztikusnak tűnhet a torony a régi nyugati 57. utca közepén, a projekt valójában a múlt és a jövő házassága. A JDS Development Group, a Property Markets Group és a Spruce Capital Partners a torony és a szomszédos Steinway Hall tulajdonosa és fejlesztője, amely egy 1925-ben épült, műemlék jellegű épület, amely egykor a Steinway & Sons zongoragyártó cég irodáinak, valamint egy híres koncertteremnek és kulturális központnak adott otthont. 2014-ben a JDS megkezdte a történelmi épület belső terének átalakítását és a szomszédos toronyhoz illeszkedő luxuslakások kialakítását.

Steinway Tower

A toronyban emeletenként mindössze egy-egy rezidencia kapott helyet. A 84 emeletes felhőkarcoló és a Steinway Hall együttesen 60 társasházi lakást tartalmaz, amelyeket a Studio Sofield tervezett. Köztük van a Residence 70, amelyet egy nemzetközi vevő vett meg, aki csak virtuálisan nézte meg a lakást, és kevesebb mint 30 nappal később alá is írt érte. Eközben a torony Triplex Park Loggia Penthouse 72-es lakása – amely jelenleg az épület eddigi legdrágább egysége – 66 millió dollárért került a listára.

Steinway Tower

Azok számára, akik valami földhöz közelebbi lakást keresnek, a Steinway Hall penthouse megfelelő alternatíva lehet. A 490 négyzetméteres duplex két emeletén keresztül a Central Parkra nyílik kilátás a fák tetejéről, valamint három hálószobát, négy és fél fürdőszobát, egy konyhát gyönyörű Cristallo Gold kvarcit munkalapokkal és egyedi füstszürke tömör tölgyfa padlót kínál. Még egy magas boltíves mennyezettel és íves üvegajtókkal ellátott nagyterem is található benne, amelyek egy teraszra nyílnak.

Bármelyik épületet is választos, a közös projekt igazi látványosság. A SHoP Architects tervezőiroda további munkái közé tartozik a Barclays Center, az Uber főhadiszállása, a LaGuardia repülőtér felújításának mesterterve és a Brooklyn Tower, egy másik felhőkarcoló, amely magasan a szomszédai fölött áll.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek