Legénylakás

Az 1971-ben a kosárlabda-sztár igényei szerint épült lenyűgöző otthonhoz egy olyan körbefutó úszómedence tartozik, amelyet ma már lehetetlen lenne lemásolni.


Lehet, hogy a néhai nagy kosárlabda-legenda, Wilt Chamberlain 1971-ben építette ezt az otthont, de több mint öt évtizeddel később a sportoló szelleme még mindig érintetlenül él a vörös fával borított falak között. Chamberlain négyszeres MVP volt, leginkább a Los Angeles Lakersben töltött számos szezonjáról ismert, és minden idők egyik legnagyobb kosárlabdázójaként tartják számon. Karrierje csúcsán megvásárolta ezt a 2,5 hektáros telket, egy korábbi hidegháborús légvédelmi rakétakilövőhelyet, és felbérelte David Rich építészt, hogy építsen neki egy egyedi LA-i legénylakást. A vörösfenyő, üveg és a szomszédos Bouquet Canyonból származó természetes kő keverékéből épült otthon építészeti gyöngyszem.

Antelo Place 15216

Az Antelo Place 15216 alatt található, 14,9 millió dollárba kerülő otthont eredetileg Ursa Majornak nevezték el – ez Chamberlain „The Big Dipper” becenevére utal, ami onnan eredt, hogy a 216 centis játékosnak le kellett hajtania a fejét, amikor belépett az ajtón. Magassága is szerepet játszott Rich alkotásában, a Frank Lloyd Wright által inspirált háromszög alakú otthonban.

„David Rich egy kört, egy téglalapot és egy háromszöget rajzolt a 2,5 hektáros telekre, és megkérdezte Wiltet, hogy a formák közül melyikben érzi jól magát” – mondta Zac Mostame, az ügynökség társügynöke a Robb Reportnak. „Wilt azonnal jól érezte magát, amikor a háromszögbe lépett, és így jött össze az otthon terve.”

Antelo Place 15216

Az otthon egy dombtetőn, egy privát zsákutcában fekszik, és minden oldalról magasodó fák veszik körül. A házba egy bonyolult kőúton keresztül léphetünk be, amelyet kis, félhomályos tavacskák és vízjátékok szegélyeznek, és egy kétezer kilós bejárati ajtó fogad. Belépve a ház talán legmeglepőbb látványossága tárul elénk: az ötemeletes, 12 méter magas mennyezet.

„2 méternél magasabb emberként a legtöbb házba nehéz úgy bemenni, hogy ne kelljen lehajtani a fejünket” – mondja Mostame. „Azt akarta, hogy a barátai és ő maga is kényelmesen érezze magát, amikor belépnek az otthonába, ezért a házban mindenhol nagyon magas volt a mennyezet.”

Antelo Place 15216

A belső terekben a Brutalista ihlette építészet és dizájn jelenik meg, éles vonásokkal, amelyek jól illeszkednek a környező természethez és az olyan természetes anyagokhoz, mint a vörösfenyő és a kő. A nappaliban egy süllyesztett társalgó található kandallóval, amelyet ablakfalak vesznek körül, így állandó kilátás nyílik a szabadba. Van egy körbefutó medence is – amelyet ma már lehetetlen megismételni az építési előírások miatt -, amely a vízen úszó otthon benyomását kelti.

A 873 négyzetméteres rezidencia hat hálószobával és nyolc fürdőszobával rendelkezik. Az otthont alaposan felújították, hogy modern technológiával és több kényelemmel rendelkezzen. Miután 2009-ben 6,5 millió dollárért megvásárolta, az előző tulajdonos úgy döntött, hogy eltávolítja Chamberlain néhány furcsább jellegzetességét, például a faltól falig vízágyakkal borított „játszószobát” és a tükrös, behúzható mennyezetet a fő hálószobában. (A playboyként ismert Chamberlain az ágya lábánál egy süllyesztett fürdőkádat is elhelyezett.) Az újabb szobák és funkciók közé tartozik egy média- és biliárdszoba, egy edzőterem, egy vörösfenyőből készült szauna és egy szabadtéri konyha. Van egy korszerűsített ínyenc konyha is a legmodernebb készülékekkel.

Antelo Place 15216

A mesterlakosztály és a fürdőszoba az egész második emeleten található, amelyhez egy egyedülálló lebegő lépcsőn keresztül juthatsz el, és még jobb kilátást nyújt a hegyekre, az óceánra és a víztározóra. És bár az elmúlt több mint 50 év alatt számos frissítés történt, Chamberlain elképzelése megmaradt.

„Az egész ház kialakítása Wilt életének számos aspektusát képviseli” – mondja Mostame. „A nappaliban a kandallóra erősített sas szobor egy régi autóból készült, és a szabadságot jelképezi.”

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek