Airspace

Az Airbus most bepillantást engedett a repülőgép-használóknak a fedélzeti élmény jövőjébe. A repülőgépgyártó óriás egy virtuális médiabemutató keretében mutatta be a következő generációs repülőgép-kabinját. A 10 légitársasággal és nyolc technológiai céggel együttműködésben kifejlesztett Airspace a repüléstechnikai tervezés élvonalába tartozik, és 2035-től kezdve alakítja majd a vállalat repülőgépek belső terének kialakítását.


A vállalat szerint a koncepció három pillérre épül: átláthatóság, dekarbonizáció és körkörösség. Ez egy divatos kifejezés arra, hogy az utastér környezetbarát, és segít ellensúlyozni az egyes repülőgépek szén-dioxid-kibocsátását. Természetesen az Airbus szerint az utasok személyre szabottabb kiszolgálásra, jobb ülésekre, további okoseszközökre és “fokozott hangulatra” számíthatnak. A fejlesztések közé tartozik majd az átlátszó mennyezet is, amely lehetővé teszi az utasok számára, hogy repülés közben felnézzenek a felhőkre vagy a csillagokra, vagy elmerüljenek a természetes fényben.


Ami az átláthatóságot illeti, az utasok könnyen megtekinthetik majd az egyes járatok környezeti hatásait egy mobil utazást kísérő alkalmazáson keresztül, amely a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozásának lehetőségeit is kínálja majd.


A szén-dioxid-mentesítésről szólva az Airbus azt állítja, hogy a kibocsátás csökkentésének legegyszerűbb módja a repülőgép súlyának csökkentése. Ebből a célból az új kabinok “bionikus kialakításúak” lesznek, ami a hírek szerint 40 százalékkal csökkenti a repülőgép súlyát. Ennek a csökkentésnek egy részét az új catering és trolley koncepciók adják, amelyek csökkentenék a konyhai súlyt. A hosszú távú járatokon az ételek előzetes megrendelése például 15 százalékkal csökkentheti a hulladékot és a súlyt.
Ami a körforgást illeti, az Airbus azt mondja, hogy újragondolja az utastér anyagait, és olyan változatokat választ, amelyeket újrahasznosítani, javítani és újrafelhasználni lehet.


Tehát, mikor száll fel az Airspace? Az Airbus még idén megkezdi a változtatásokat a meglévő kabinválasztékán, de a koncepciót teljes mértékben a következő generációs repülőgépeivel vezeti be. A vállalat azt mondja, hogy a jövő héten a németországi Hamburgban megrendezésre kerülő 2023-as Aircraft Interiors Expo (AIX) kiállításon ad bővebb tájékoztatást az új kabinokról.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek