“Az Alpok hullámai”

A francia Alpokban lévő Pic De Charance gerincvonalai között található a hullámos Maison W, a “Redőzött ház”. Az átalakítható és összecsukható házat Christophe Benichou és c építészek tervezték és egyfajta gyógyító erővel ruházták fel.

Redőzött ház az Alpokban

A hegyvidéki környezettel párhuzamosan a ház részben a topográfiába ágyazódik a földszinti bejárattal. A tereptől kifelé a zöld tetőterasz azt sugallja, hogy az az alpesi legelők része.

Redőzött ház az Alpokban

Cristophe Benichou és Virgile Ponsoye háza nem csupán beleolvad környezetébe, de aktívan részt is vesz benne. A dinamikus ház játékosan váltakozik a mimika és az absztrakció között, mivel a homlokzat tükrözi a hegyvidéki környezet geológiai hajtogatottságát.

Redőzött ház az Alpokban

A zöld tetővel fedett, robusztus, homokfúvott beton használata a mészkő kiálló részének folytatását sugallja. A beton és üveg hibridje a város és a természet, valamint a hegyvidéki és a mediterrán éghajlat közötti kapcsolat.

Redőzött ház az Alpokban

A Redőzött ház mint ásványi forma süllyed bele a hegyoldalba. Ez a stratégia védőbarlangként szolgál, bemutatva egy menedékhelyet, miközben a beágyazott bejárat bensőséges réséből kifelé néz.

Redőzött ház az Alpokban

Az ésszerű szervezést megzavarja a homlokzat hajtogatottsága, amely a tér hullámaiként tükröződik. A ház teljes hossza alatt a falak mozdulatlanul hajtódnak össze és bontakoznak ki, amely a látogatót irányítja és ritmust ad a térnek.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek