Az égig érő kastély

Azok, akik Antoni Gaudí világörökségi helyszíneit – mint a Sagrada Familia és a Casa Mila Barcelonában – szeretik, most élvezhetik a híres katalán építész stílusjegyeit anélkül, hogy Spanyolországba utaznának.

Egy elbűvölő bérleményről van szó Montecitóban, a híres tengerparti kaliforniai városban, ahol Charlie Chaplin megnyitotta a műemléknek nyilvánított Montecito Inn-t. Most lehetőségünk nyílik egy Gaudí ihlette, fantasztikus lakás bérlésére, amelyről panorámás kilátás nyílik az óceánra és a partvidékre.
Az épületet Frank Robinson építész tervezte, és egy helyi vitorlázó legendának építették 1980-ban, és több mint 13 hektáros sziklás terület fölött emelkedik a magasba. A három háló-, és négy fürdőszobás központi lakótér 317 négyzetméteren terül el, amelyet „The Castle in the Sky” -nak (Az égben lévő kastély) neveztek el, ami okos párosítás, mivel a magasan lévő fészekből lenyűgöző panoráma nyílik a Csendes-óceánra.

A lakás egyéb eklektikus díszítései, a csempézett mozaikoktól a beépített ülőhelyekkel rendelkező medencéig kiemelkedőek. Amelyet egykor 1,7 millió dollárért kínáltak eladásra, az most havi 45 000 dollárért bérelhető.
Robinson fenntarthatóságot helyezett előtérbe a tervezésben. Az adobe téglát (sártégla/vályog), amely ismert a szigetelő tulajdonságairól, az otthon külső burkolatához használták, míg egy napelemes rendszer lehetővé teszi az “önellátó” életet.
Az építész kreatív kifejezése teljes mértékben kibontakozik az olyan terekben, mint a konyha és a hálószoba íves munkalapjai, ablakai és az élénk mennyezeti műalkotások Gaudí munkáit idézik. A kőpadló és a vályogtégla falak, valamint az érdekesen díszített boltíves mennyezetek lehetővé teszik a környezettel való harmóniát.
Az otthon igazi arcát a fényben úszó fő hálószobában és a hozzá tartozó fürdőben mutatja meg. A köríves szoba egy beépített, íróasztallal kombinált ágyat tartalmaz, amely szándékosan helyezkedik el szemben a hatalmas ablakkal, melyen keresztül pihenés közben is csodálhatjuk az épületet körülölelő természetet. A kültéri kőterasz eközben a lakótér folytatásának tűnik, ahol rengeteg hely van a napozók számára, melyet egy szabadtéri medence vesz körül, az eldugott kis barlangi pezsgőfürdőből pedig pazar a kilátás.
Érdekesség, hogy stúdiólakások kialakítására is sor került a vendégek, illetve a személyzet részére, hatalmas kandallóval, „titkos” alagutakkal, amelyek mind a bérlő kényelmét és privát szféráit hivatottak kiszolgálni.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek