Az időtlen időmérő

Amikor időtlen időmérőkről beszélünk, az A. Lange & Söhne Datograph Perpetual Tourbillon Honeygold Lumen modellje messze kilóg a sorból. A Datograph 25. szülinapja alkalmából új, zászlóshajó modellt terveztek, amely a csúcsminőségű kivitelezést az esztétikummal kombinálja. Ebből a csodából mindössze 50 darab készül, vagyis minden gyűjtő álma.


Először beszéljünk a külcsínről. A ház 18 karátos, ún. Honeygold aranyból készült, amely az saját, egyedi ötvözete. Jellemzője, hogy keményebb, mint a sárga arany, de ugyanakkor melegebb tónusú. A csiszolt és polírozott felületek eleganciát sugároznak, amit kézzel varrott, sötétbarna, Honeygold csattal ellátott aligátorbőr szíj egészít ki. Luxus, hivalkodás nélkül.

A számlap ragyog – méghozzá szó szerint, a füstös zafír szín egyedülálló megjelenést kölcsönöz neki, a világító elemek pedig életre keltik a sötétben. A világító hatást bőségesen kiaknázzák a mutatókon, a segéd számlapokon és a gyűrűkön, így az óra éjszaka kifejezetten szédítő látványt nyújt. Ami viszont igazán lenyűgöző, az az, hogy a számlapon található információ mennyiség ellenére még mindig könnyen olvasható.

Az óra minden olyan funkcionális elemet tartalmaz, amit egy ilyen csúcskategóriás modelltől elvárhatunk. A bal oldali segédtárcsán fut a másodpercmutató, továbbá a hét napjai és a nappali/éjszaka jelző, míg a jobb oldali tárcsa kronográf percszámlálót, hónapot és szökőévet mutat. 6 óránál holdfázis 12-nél nagy dátum kijelző van, ami szintén világít, így még gyengébb fényviszonyok mellett is tovább növeli az óra praktikusságát.

A számlap alatt egy műalkotás, a kézzel tekercselt L952.4 kaliberű szerkezet ketyeg. 50 órás teljesítmény tartalékkal rendelkezik, és óránként 18 000 rezgéssel működik, lehetővé téve az 1/5 másodperces időközönkénti időzítést. Meg is nézhetjük mindezt, méghozzá a zafír hátlapon keresztül, ahol megcsodálhatjuk azokat a bonyolult részleteket, amelyekről A. Lange & Söhne-t ismerjük. Van benne egy flyback kronográf, egy öröknaptár és egy rejtett tourbillon, mindez kivételes pontossággal. Ez a műremek 684 alkatrészből áll, amit kétszer szerelnek össze, méghozzá minőség-ellenőrzési okokból.

Fel kell tennünk a kérdést: klasszikus funkciókat kaptunk modern, csilli-villi csomagolásban borsos áron, vagy tett le valami újat is az asztalra az A. Lange & Söhne? Az kétségtelen tény, hogy merész húzás volt ilyen szintű komplexitás az ennyire funkcionális megjelenéshez. Annyi bizonyos, hogy tekintettel a limitált darabszámra, a gyűjtők nagy kedvence lesz.

Elismerésre méltó, ahogy a cég megteremtette a kényes egyensúlyt a hagyományok és az innováció között., ahogy a technológia és a dizájn együtt tiszteleg az elődök szelleme előtt. Nem mindennapi látvány egy olyan óra, amely legalább annyira szemrevaló, mint amennyire funkcionális.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek