Cartier Cheich

Az óra 1983-ban készült, és a tuareg nomádok által viselt fejfedőkhöz hasonlóan bonyolult formájú tokkal rendelkezik. Egy nagyon különleges, 4-ből 1 példányű időmérő kerül idén ősszel az aukciós házba.

A Cartier Cheich néven ismert ritka órát Gaston Rahier belga motokrosszversenyző kapta az 1985-ös Párizs-Dakar-rali megnyeréséért. A kimerítő verseny 1979-ben kezdődött, és a versenyzőknek egy Franciaországtól Szenegálig tartó, a Szahara sivatagon keresztül vezető, 9600 km-es útvonalat kellett teljesíteniük. A feltűnő arany tokkal ellátott óra 1983-ban készült, a verseny Cartier Challenge győztesei számára rendkívüli díjként, amelyet a versenyzőknek két egymást követő évben kellett megnyerniük a Párizs-Dakar Rallyt ugyanabban a motoros kategóriában.

Cartier Cheich

A nagyszabású kihívás az esemény alapítója, Theirry Sabine és a Cartier akkori vezérigazgatója, Alain Dominique Perrin együttműködéséből született. Röviddel a kihívás bejelentése után Rahier – a 125 köbcentis motokrossz világbajnok – sokkolta a világot azzal, hogy 1984-ben és 1985-ben is győzni tudott. Most, közel 40 évvel a versenyző Cartier Cheichjének megalkotása után a Sotheby’s idén szeptemberben, Párizsban árverezi el először.

Cartier Cheich

A Jacques Diltoer által tervezett óra tokja a verseny logóját tükrözi. A logó egy tuareg nomád sziluettjét ábrázolja, aki egy „cheich”-et (vagy franciául „chèche”-t) visel. Ezt a hagyományos kendőt a fej körül viselték a naptól való védelem érdekében. Ez az egyedi számlapforma nem tette lehetővé a Cartier számára, hogy a szíjak rögzítéséhez a fülön keresztül csavarozott rudakat alkalmazzon. Ehelyett a fő tok hátulját úgy faragták ki, hogy a pántokat a helyükön tartó rögzítőelemet helyezhessék el.

Cartier Cheich

Abban az időben a rally győztesei általában egy hagyományosabb órát kaptak, amelynek hátulján gravírozás volt. Ennek a limitált kiadásnak a tokja azonban a számlap oldalán jelezte az alkalmat. Egy téglalap alakú sínpálya botokkal és római indexekkel borítja az óra számlapját a klasszikus Cartier Paris módra. A Cartier Cheich a svájci gyártó azon kevés óramodelljei közé tartozik, amelyeken a „Trois Ors”, vagyis az arany szentháromságának a ház egyes ékszereinek dísze látható. A tok fehér, sárga és rózsaaranyból készült, hogy a szerelmet, a barátságot és a hűséget szimbolizálja.

A Cartier Challenge 1986-ban ért véget. Az órából két további modellt készítettek a potenciális nyertesek számára, a negyediket pedig Perrin ajánlotta fel Sabine-nak. A Sotheby’s szerint az óra ehelyett Hubert Auriol, egy híres francia motorversenyző kezében köthetett ki. De amíg a hollétét nem erősítik meg, addig elveszettnek tekintik.

Cartier Cheich

Rahier darabja azonban jelenleg az aukciósház monacói galériájában látható egy több kategóriát felölelő kiállítás részeként. Párizsban is kiállítják, mielőtt szeptember 30-án megérkezik az árverésre, ahol a becslések szerint 200 000 és 400 000 euró közötti áron kel el, eredeti, Cartierre jellemző piros-arany részletekkel díszített dobozával együtt.

„Igazi óraművészeti remekműként, valamint a legendás Cartier Challenge győzelméhez és tragédiájához való kötődése miatt szinte mitikus státuszba került, és a piac már régóta várta az első aukción való megjelenését” – mondta Benoît Colson, a Sotheby’s nemzetközi óraszakértője egy nyilatkozatban. „Soha többé nem készülhet hozzá hasonló, és az, hogy most újra megjelenik a nagy bajnok családjától, akinek a díjat adták, mint egy szent grál, minden komoly óragyűjtő álma.”

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek