Casa Café

Brazília trópusi Cerrado régiójában, Minas Gerais területén a vörös föld és a csavart fatörzsek vidéki festménye határozza meg a tájat, amely keretbe foglalja és inspirálja a Tetro legújabb lakóprojektjének – a “Casa Café” – tervezését.

A dél-amerikai terület a jellegzetes természetén túl a kávéjáért és a hozzá kapcsolódó kulturális árnyalatokért is kedvelt. Ez a szimbolikus ital valóban hosszú beszélgetésekre és pihenésre hív – ez a koncepció erősen átszövi a “Casa Café” koncepcióját.

Az építészstúdió azt írja: “A ház tervezése során a hely és a lakók, szokásaik és érdeklődési körük közötti megértésre és kapcsolatra törekedtünk. Ebben az értelemben annak megértése, hogy a kávé mennyire fontos ital a leendő lakók számára. [Ez] a következő kérdést vetette fel: Hogyan hozzunk létre egy olyan projektet, amely koncepcióiban szubjektíven képviseli a kávé jellemzőit?”.


A kérdésekre válaszolva a Tetro építészek a “Casa Café” tervezésekor két pillért vizsgáltak meg: a kávé minőségét, amelyet a föld és az éghajlat, ahol a kávébabok teremnek, és ennek a szeretett italnak az aromás esszenciáját.

Ebben az értelemben a föld és a levegő vált a projekt fő mozgatórugóivá, ahol a súly (föld) és a könnyedség (levegő) állandó párbeszédben áll egymással.

Ezt a kontrasztot egy sor vastag és pigmentált beton oldalfal képviseli, amelyek a talajra és a földre utalnak, míg a fehér és ívelt tetőlemezek látszólag lebegnek e szilárd alapon – a levegő hullámzását visszhangozva. “Olyanok, mintha két papírlap nyugodna a falakon, amelyek mintha a földből hajtanának ki” – jegyzi meg Tetro.


A “Casa Café” programja az ívelt födémek alatt két tömbre oszlik: az elsőben a társadalmi funkciókat, míg a másodikban a lakás privát és intimebb tereit találjuk. Az egyik blokkból a másikba való átjáráshoz Tetro egy folyosót illesztett be két földfal közé, utalva ezzel a két különböző atmoszféra közötti átmenetre.

Ezek a falak a kültérre nyíló kilátáshoz vezetnek, ahol egy őshonos fákkal fűszerezett, ártéri jellegű terep új kapcsolatokat teremt az épített térfogatokkal. A közvetlen tájat egy lépcsős kert egészíti ki, amelyet Tetro a meglévő lombok körül alakított ki.


Munkájukra reflektálva az építészek néhány szóval zárnak: “A projekt arra törekedett, hogy megértsük, hogyan képes az építészet a költői nyelvezeten keresztül kapcsolatot teremteni a lakók és a ház között, és olyan szimbólumokat létrehozni, amelyek utalnak a hely kultúrájára vagy azokra az emberekre, akik lakni fogják a teret.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek