Catalinas Rio – vasúti pályaudvarból modern irodaház

A Skidmore Owings & Merrill (SOM) tervezőiroda bemutatta az első képeket arról a vízparti irodaépületről, mely Buenos Aires új üzleti negyedének központját adja majd.

Catalinas Rio

A külvárosokkal együtt ma már 13 milliós Dél-Amerikai metropolisz, Buenos Aires óriási léptékben fejlődik, a város új „Catalinas norte II” névre hallgató fejlesztési tervének keretében pedig a pezsgő üzleti negyedet szeretnék bővíteni a Río de la Plata (a Paraná és az Uruguay folyó torkolata) mellett elterülő használaton kívüli vasútállomások rekultivációja segítségével.

Catalinas Rio
A nagyszabású terv első lépése két zöld terasszal összekapcsolt trapéz alapterületű toronyházat és egy felhőkarcolót tartalmaz kiskereskedelmi üzletekkel és zöld területeket kiegészítve, mely az egész terület identitását és a város létképét is meg fogja változtatni, miközben kapcsolódik Buenos Aires építészeti hagyományaihoz is. Az ambiciózus projekt a korábbi vasúti terület beépítésével egyrészt közelebb hozza a várost a vízparthoz, másrészt egy új élettel teli közösségi tér jön létre a vasúti sínek és autópálya szakaszok helyén, illetve azok fölött.

Catalinas Rio
A SOM épületkomplexuma a „Catalinas norte II” projekt 7 ütemtervéből 3-at fed le. A tömegközlekedés révén könnyedén megközelíthető új üzleti-közösségi negyedben az utca, a vízpart és az épületek is szerves egységet alkotnak, és ahonnan a SOM tervei szerint a vasúti sínek, az autópálya szakaszok, valamint vízfelületek fölött átívelő gyalogos hidakon keresztül is eljuthatunk majd a szomszédos Puerto Madero kerületbe.

Catalinas Rio

Persze a tervezők a fenntarthatóságra is nagy hangsúlyt fektettek, miközben az egyik fő szempontjuk a tökéletes munkahelyi környezet megalkotása volt, ahol a függőleges árnyékolók jelentős mértékben csökkentik az irodákat érő hőterhelést, valamint optimalizálják a bejutó természetes fényt.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek