Dizájnlabor

A Manifesto koncepciót a jelenlegi és jövőbeli technológiák bemutatására tervezték, a hangsúlyt a szabadtéri tevékenységekre helyezve.


A Renault-csoporthoz tartozó, kedvező árú autókat gyártó Dacia a jövő hónapban a Párizsi Autószalonra egy feltűnő, Manifesto nevű mobil dizájnlaborral gurul be, amely olyan, a szabadban való közlekedésre összpontosító ötleteket mutat be, amelyek talán bekerülnek a jövőbeli sorozatgyártású járművekbe, talán nem.

Dacia Mainfesto
A lecsupaszított Manifesto koncepció esetében a Dacia úgy döntött, hogy „nincs akadály az utasok és a környezet között” – ami azt jelenti, hogy a koncepcióból hiányoznak az ajtók, az ablakok és a szélvédő. Tető azonban van rajta, de úgy tűnik, hogy ez inkább egy kihajtható, moduláris, állítható rudakkal ellátott csomagtartónak ad helyet, mintsem hogy megvédje az utasokat a felhőszakadástól.

Dacia Mainfesto
Sőt, a belső teret vízállóvá tették, így a felhasználók egy vízsugármosót irányíthatnak befelé, hogy eltakarítsák a felgyülemlett sarat és szennyeződéseket – bár a kempingezőknek érdemes lehet előbb levenniük az üléshuzatokat, mivel ezek hálózsákként is szolgálhatnak.ű

Dacia Mainfesto
A tavalyi Sanderóhoz hasonlóan a koncepció a vezető okostelefonját a műszerfalba integrálja az infotainmenthez, valamint összekapcsolódik a jármű fedélzeti számítógépével. Az „élő laboratóriumban” debütál a YouClip rendszer is, amely várhatóan a következő generációs Duster modellekben is megtalálható lesz, és amelynek moduláris tartozékai az utastérben található rögzítési pontokhoz rögzíthetők.
A motorháztető elején futófényeket sportol, de csak egyetlen fényszóró van. Egy ügyes csavarral azonban ez a modul eltávolítható, és kézi zseblámpaként használható. Egy csörlő is került az elejére, „hogy segítsen kezelni a felszerelést és a helyén tartani.”

Dacia Mainfesto
Folytatva a kivehető műszaki témát, a Manifesto hátul egy külön akkumulátorral rendelkezik, amely kihúzható és hordozható áramforrásként használható a táborban vagy otthon. A hátsó rész pedig opcionálisan munkapaddá vagy asztallá alakítható, beépített tárolóval.
Mivel a Manifesto szigorúan koncepció, és nem kerül gyártásba, a Dacia nem határozta meg a hajtásláncot – bár a bemutatóautóról megerősítették, hogy elektromos jármű, összkerékhajtással és nagyméretű, defekttűrő, légmentes gumikkal.

Dacia Mainfesto
A koncepciót kompaktnak és könnyűnek írják le, ami segít az energiahatékonyságban, és a fő (rejtett és látható) műanyag karosszériaelemek a Starkle nevű kompozit anyagból készülnek, amely akár 20%-ban újrahasznosított műanyagot is tartalmazhat anélkül, hogy a tartósságot vagy az esztétikát befolyásolná.

Dacia Mainfesto
„Olyan termékcsaládot szeretnénk létrehozni, amely erősíti márkaígéretünket, a lényegre összpontosítva és a járműveinket a szabadtéri tevékenységekhez igazítva” – mondta David Durand, a Dacia formatervezési igazgatója. „A modelljeinken túl olyan innovatív tulajdonságokon is dolgozunk, amelyek még jobban illeszkednek ügyfeleink igényeihez és életstílusához. A Manifesto koncepció egy „laboratórium” az új ötletek kipróbálására. A ma látható változat folyamatosan fejlődik majd, ahogy mi is tovább kutatunk. Ne maradj le tehát a következő modellekről: egyre okosabbak, egyre inkább a szabadtéri tevékenységekhez igazodnak és egyre több Dacia lesz belőlük!”

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek