Tengeri madár

A Lloyd Werft Bremerhaven a világ legnagyobb tengeri madarának szellemét idézi új hibrid katamarán-koncepciójában. Az Albatros névre keresztelt, 125 méter hosszú, epikus méretű hajót úgy tervezték, hogy kihasználja a szelet, a napot és a tengert, hogy a német hajógyár szerint 40 százalékkal csökkentse CO2-lábnyomát és energiafogyasztását. A többtestű hajó névadójához hasonlóan nagyon kevés (ha egyáltalán) környezeti terheléssel képes átrepülni az óceánon.


A Stay Sea Design együttműködésével megálmodott katamarán három szárnyvitorlával van felszerelve, amelyek összesen nagyjából 930 négyzetmétert tesznek ki, és 1200 kW teljesítményre képesek. Egyedül vitorlával a hajó körülbelül hét csomós sebességre képes. Az Albatros emellett több mint 1 115 négyzetméternyi napelemmel van felszerelve, amelyek 120 kWh-t termelnek, valamint öt függőleges szélturbinával a felső fedélzeten, amelyek megfelelő körülmények között további 50 kWh-t képesek termelni. A tiszta, zöld energiát a fedélzeti lítium-ion akkumulátor tárolja.

Lloyd Werft Bremerhaven
Az Albatross két különböző üzemmóddal rendelkezik, hogy a lehető leghatékonyabb üzemanyag-felhasználást biztosítsa. Horgonyzó üzemmódban az energiát hat, egyenként 200 kW teljesítményű metanol üzemanyagcella termeli. Ha a megújuló metanol nem áll rendelkezésre, az energiát a két beépített 1000 kW-os tengelygenerátor egyikével lehet előállítani. Vitorlázó üzemmódban a meghajtást négy, hagyományos gázzal működő, 1800 kW-os motor biztosítja. A felhasznált üzemanyag mennyisége azonban a hajó vitorlázóereje miatt csökken. Ami a teljesítményt illeti, 12 csomós öko-sebességet és 15 csomós végsebességet ígér.

Lloyd Werft Bremerhaven
A zöld etika a tekintélyes térre is kiterjed. Az Albatrosson minden felhasznált anyag fenntartható forrásból származik majd. A nagyvonalú lakóterek, amelyek akár 14 tengerész és 46 fős legénység befogadására is alkalmasak, több szalont és étkezőt, egy nagyméretű edzőtermet és egy spa-t kínálnak. Kívül a strandklubban egy hatalmas végtelen medence található, amely két különálló úszó platformot köt össze.
„A cél az volt, hogy a természetet integráljuk a külső és belső kialakításba, sok üveggel, világos és finom vonalakkal és nyitott terekkel” – mondta a Sea Design munkatársa, Karolina Maria Lass.

Lloyd Werft Bremerhaven
Egy másik kiemelkedő elem a két különálló tendergarázs, amelyek az egyes hajótestekben találhatók. Ezek együttesen négy járművet és négy jet-skit képesek befogadni. Mindegyik garázs egy daruval és két gyorstöltő egységgel is fel van szerelve. A két hajótest között található egy 55 négyzetméteres csappantyú, vagy ahogy a Lloyd Werft nevezi, „hullámtörő”, amely hidraulikusan kihúzható a tengerbe, hogy egy holdmedencét hozzon létre a hajók vízre bocsátásához. Ó, és az Albatrossnak helikopterfedélzete is van.

Lloyd Werft Bremerhaven

Természetesen a hajó teljes mértékben a tulajdonos ízlésére szabható. Ahogy Friedrich Norden, a Lloyd Werft projektekért és értékesítésért felelős vezetője fogalmaz: „Megfelelő mennyiségű átgondolással és vizsgálódással bármi lehetséges.”

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek