Eco-sikk

Az éleslátó Xingcheng Zhu által megálmodott XOX szék a műanyagok mindenütt jelenlévő használatára adott átgondolt válaszként jelenik meg, olyan formatervet bemutatva, amely a természetes anyagok rugalmasságát a környezettudatosság elveivel fonja össze. A szék a design fejlődő etikájának tanúbizonysága, ahol a modernitás csábítása a természet szelíd ölelésével párosul.


Zhu alkotása óda a világunkat meghatározó ellentétekhez: az organikus a mesterségessel szemben, a tartós az efemerrel szemben, a tapintható a látványossal szemben. Ez egy olyan darab, amely kihívást jelent a szemnek, és második pillantásra késztet, nem pusztán esztétikája, hanem a történet miatt, amelyet elmesél – a gondoskodás, a megfontoltság és a tudatosság elbeszélése miatt. Az XOX szék harmonikus kompozíció, X alakú fa támlákkal, amelyek a földből kiemelkedve, mint a fény felé nyúló ágak, egy O alakú ülést ölelnek, amely az égboltot tükröző nyugodt medencének tűnik.
A “XOX” név a szeretet érzését sugallja, a melegséget és szeretetet közvetítő jegyzetek és üzenetek ismerős aláírása. Zhu lexikonjában azonban a szék fizikai formájának újragondolása – a geometria és az érzelmek játékos keresztezése. A kettős fa X-ek és az ülőfelület átfogó O-ja nem csupán szerkezeti elemek; ezek a kapcsolat szimbólumai, az emberi tapasztalat és az anyagi világ összefonódásának szimbólumai.
Ez a szék szembeszáll a sík felületek szabályosságával, és átöleli a gömb alakot, egy olyan formát, amelyet a hagyományos széktervezés ritkán merészel. Az ülőfelület – egy kivájt gömb – a természetből merít ihletet, visszhangozva a lágy, kanyargó íveket, amelyeket egy folyó sodrásában vagy egy fa ágainak kanyargó növekedésében találunk. Ez a kialakítás körbeöleli az ülőt, és olyan ölelést kínál, amely a kényelem és menedék iránti veleszületett emberi vágyakozásról szól.
Az anyagok kiválasztásakor Zhu a fa időtlen szépségét az újrahasznosított PET műanyag innovációjával párosítja. A természetes szemcséivel és tökéletlenségeivel rendelkező falábak a széket a földbe ágyazzák, ahonnan származik. Textúráik és árnyalataik a természeti világot idézik, és az erdő egy darabját hozzák a kortárs életterekbe. Ezzel szöges ellentétben az ülés átlátszó, újrahasznosított PET-je bepillantást enged a modern anyagokban rejlő lehetőségekbe – hibátlan, erős és bolygóbarát. A falábak és az átlátszó PET-ülés egymás mellé helyezése párbeszédet teremt az anyagok között, amely az egyensúlyról és az együttélésről szól.
A szék elegáns egyszerűségében egy mélyebb filozófiát is megtestesít. A zen elemeit közvetíti, ahol az ülés átláthatósága és a design nyitottsága egy minimalista etikát tükröz, amely nagyra értékeli a teret és a fényt. Azáltal, hogy a kilátás szabad marad, a szék a nyugalom és a tágasság érzését kelti, amely elvek mélyen gyökereznek a zen hagyományokban.
Zhu fenntarthatóság iránti elkötelezettsége túlmutat az anyagválasztáson. Maga a tervezési folyamat is a felhasználói élmény módszertanát követte, a finomítás és a tökéletesítés iteratív útját. A kutatás és fejlesztés folyamatos ciklusa olyan széket eredményezett, amely nem csak a környezetvédelem szempontjából felelős, hanem az emberi kényelem árnyalataira is nagy figyelmet fordít.
A XOX székben az esztétika és az etika fúzióját látjuk, egy olyan formatervet, amely a természet lágy íveit a modernitás karcsú vonalaival ötvözi. Ez a fenntartható tervezés jelzőfénye, amely megmutatja, hogy az általunk naponta használt tárgyakat lehet a környezetvédelemre való odafigyeléssel készíteni anélkül, hogy lemondanánk vizuális vonzerejükről vagy funkcionális kiválóságukról. Bútordarabként az XOX Chair arra hív minket, hogy gondoljuk át a tárgyakkal való kapcsolatunkat, amelyekkel körülvesszük magunkat, és egy olyan jövő felé való elmozdulást sürget, ahol a design és a fenntarthatóság nem ellentétes, hanem mindennapi életünk szövetébe fonódik.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek