Egy tankkal New Yorktól az Északi-sarkig

Steve Kozloffnak, az elismert jachttervezőnek ismét van mivel büszkélkedni: ezúttal egy bámulatos felfedezőjacht koncepciót mutat be.


A kaliforniai mérnök legújabb tudományos kutatásra és globális felfedezőutakra szánt jachtja találóan az Arctic Owl-t (sarki bagoly) nevet kapta. A 200 láb hosszú hajó luxuskörülményeket biztosítva, a legtávolabbi felfedezőpontokra is eljuttatja utasait.
A hajónak retrofuturisztikus megjelenése van. A különleges sziluett kerekített formákkal és drámai cápaorral párosul, így egy ’60-as évekbeli űrhajó tengerjáró verziójának tűnik. A jégosztályú, teljes vízkiszorítású jacht acél hajótesttel és alumínium felépítménnyel rendelkezik, és a sarkköri körülményeket is remekül bírja.

Arctic Owl
„Az volt a célom, hogy egy olyan hajót tervezzek meg, aminek panoráma kilátása van”- meséli Kozloff. „Azt akartam, hogy a jachtról csodálatos rálátás nyíljon a tájakra, amelyeket épp megközelít. Az is fontos volt számomra, hogy a hajó minél gyorsabb legyen, és minél kevesebbet fogyasszon, ezért is ilyen keskeny.”
Az Arctic Owl fedélzetén mindent megtalálunk, ami tengeri kutatásokhoz szükséges lehet. Rendelkezik helikopter leszálló platformmal és egy 80m²-es hangárral. Jobb- és baloldalt garázs nyílik, melyben kényelmesen elfér egy U-boat Worx NEMO tengeralattjáró és további eszközök és segédhajók. A kisebb hajókat a hajó végében daru emeli ki és be.
A tágas hajó hat luxuskabinja összesen 10 vendéget szállásol el, és kettő ezek közül panoráma kilátással rendelkező master lakosztály. Emellett persze van hely egy 10 személyes személyzetnek is. A hajó orrában egy óriási medencét és társalgót, a tetőn pedig fürdőt alakítottak ki.

Arctic Owl
Az Arctic Owl valósággal szárnyal. Dupla Cummins hibrid dízel-elektromos motorjával akár 18 csomós sebességet is elér, utazósebessége 16 csomó. A lenyűgöző hajó 6000 tengeri mérföldet képes megtenni egyetlen tankolással – mondjuk New Yorkból az Északi- sarkig és vissza.
Kozloff gyakran áll elő megosztó és radikálisan új ötletekkel. Ezelőtt bemutatott egy jégosztályú vitorlás jachtot, a Caribùt, amely három helikopter befogadására elegendő méretű hangárral rendelkezik, továbbá tervezett egy hajót a világ legtávolabbi pontjainak felkutatására – a 384 láb hosszú Alexist. Kozloff szerint ezek az úttörő koncepciók segítenek a vásárlóknak abban, hogy eldöntsék, pontosan mire is van szükségük. „A koncepciók információt nyújtanak a tulajdonosoknak, és így el is vezethetik őket a megfelelő dizájn és dizájner felé”, nyilatkozta tavaly.
Azzal kapcsolatban, hogy vajon ki fogja megvenni a jachtot, Kozloff azt mondta, reméli, „egy komoly hajós, aki élvezetét leli az utazásban és a kutatómunkában is. Ez nem egy partihajó.”
Reméljük, a dizájn megragadja a megfelelő vásárlót, és az Arctic Owl a valóságban is szárnyra kel.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek