Öko hotel Qatar tengerpartján

Tekervényes, New York-i felhőkarcoló koncepciója után a Hayri Atak Architectural Design Studio újabb szemet gyönyörködtető koncepcióval állt elő. Ezúttal egy 152 szobás „öko-lebegő hotelt” álmodott Qatar tengerpartjára. A lehető legkisebb energiafogyasztás és a zéró hulladék irányelvek követésének érdekében egy forgató rendszert terveznek az épület alá, hogy a hotel áramot termeljen a forgás során.


A hotel formáját és működését egyaránt a tenger és elsősorban az örvények inspirálták. A stúdió egy olyan épületet tervezett, mely lassan, 24 óra alatt teljes kört megtesz saját tengelye körül – csak az épület és a part között húzódó móló marad mozdulatlan. A hotel három bejárattal is rendelkezik, hogy a nap bármely pontján elérhető legyen az épületet 140 fokban körbeölelő kikötőről.

Hayri Atak
A hotelt dynamic positioning system forgatja – ez egy számítógép által vezérelt rendszer, melynek köszönhetően a hajók automatikusan megtartják pozíciójukat és irányukat. Annak érdekében, hogy a hotel az „ökológiai egyensúly” nevében épüljön meg, a Hayri Atak ezt a VAWTAU (vertical axis wind turbine and umbrella) nevű zöldenergia-generáló rendszerrel párosítja.

Hayri Atak Ez a rendszer függőleges síkon szélturbinaként, vízszintesen pedig napernyőként funkcionál, és a tervezők állítása szerint az 55 modul egyenként 25 kw energiával látja el a hotelt.

Hayri Atak
A hotel amellett, hogy zöldenergiát termel, az esővíz hasznosító berendezéssel van felszerelve. Az örvényszerű tető összegyűjti az esővizet, mely később szürkevízként vagy locsolóvízként használható. Az ivóvíz tisztított tengervíz lenne, a szennyvizet pedig úgy kezelnék, hogy az ne szennyezze a környezetet. A stúdió hulladékelválasztó egységek kiépítését is tervezi, ahol a szerves hulladékból trágyát állítanának elő.

Hayri Atak
A vendégek autóval és hajóval is megközelíthetik a hotelt, de érkezhetnek helikopterrel is, hiszen a móló végében leszálló is található. A hotelnek 700 m2-es előcsarnok és a 152, erkélyes szobája van, ahova kilépve – mivel a hotel körbeforog – mindig kicsit más táj tárul elénk. A koncepció része továbbá egy beltéri és kültéri medence, szauna, fürdő, konditerem és mini golfpálya is.

Hayri Atak
A hotel és a móló minden része a vízen lebeg. A dizájn tehát azt is lehetővé teszi, hogy a hotelt időnként elköltöztessék. Először Quatar tengerpartján várná a vendégeket.

Hayri Atak
A tervezési folyamat első lépései után most kivitelezési és technikai tanulmányok készülnek, hogy a projekt beléphessen a kivitelezési szakaszba. Bár a stúdió nem jelölt ki konkrét dátumot, úgy tervezik, 2025-re elkészülnek a munkálatokkal.

Hayri Atak

Hayri Atak

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek