Egy tömbből kovácsolva

Thibaud Guittard tervező és márkája, az ALTO kiadták az ART 01 nevű alapóra modelljüket, amiben már az első pillanattól kezdve felsejlik az 1970-es évek koncepcióautóinak ék alakú dizájnja, amelyet az óra szögletes, fazettált oldalai és piramis alakú, hurokszerű számlapja hangsúlyoz.

Az időmérő egyetlen titániumtömbből van kovácsolva, zafírkristállyal koronázva, hogy kiemelje az elsősorban két fő anyag használatát. Oldalról nézve az ART 01 zafírkristálya eltorzítja a számlap megjelenését, látszólag optikai illúziót keltve. Ez a kristályburkolat ívelt és fazettált külső felületet kombinál félgömb alakú belső felülettel, ami Thibaud Guittard szerint „az óragyártásban még soha nem sikerült”.
Az ALTO ART 01 óra dizájnja az 1970-es évek koncepcióautóinak, például a néhai olasz járműtervező, Marcello Gandini autóinak, a Countach LP-nek és a Lamborghini Countach Quattrovalvole-nak az íveire és éles széleire emlékeztethet. A zafírkristály hozzáadása lehetővé teszi, hogy a fény a számlap és a tok poliéderes formájával is játsszon. A Thibaud Guittard ART 01 órájának 5. fokozatú titánból készült tokja robusztus és könnyű lehet. A tervező szerint két év fejlesztés és több mint 20 megmunkálási lépés kellett ahhoz, hogy elérje a tok mostani formáját, amelynek csillogása a csiszolt, szatén és polírozott felületeken keresztül jön elő, amelyek teljes egészében kézzel készültek.
Thibaud Guittard az 1970-es évek koncepcióautóitól eltekintve a nagy görög művészetekből, különösen a szobrászatból és az építészetből meríti ihletét, különösen a formát. A sárgaréz számlap gyöngyfúvásos technikával nyert matt felületű, így a fény könnyedén bejut az órába. A számlap kialakítása egy ókori görög színház belső tereit idézheti azzal, ahogyan a félgömb alakú felületek az óra mutatói felé csúsznak. Az ALTO ART 01 az A01 kalibernek is otthont ad, egy automata mikrorotoros szerkezetnek, amelyet Barth Nussbaumer tervező kizárólag az ALTO számára tervezett, és amelyet a La Chaux-de-Fonds-i Cercle des Horlogers fejlesztett ki.
Az ALTO ART 01 óra egy másik jellegzetessége az óramutató járásával ellentétes irányban forgó másodpercmutatóból ered, amely az óramutató járásával ellentétes irányban forgatja az óra- és percmutatókat. Thibaud Guittard ezzel az első óramodellel tisztelegni kíván az 1970-es évek koncepcióautóinak és a görög művészetnek az ősi művészete előtt, megőrizve kultúrájukat és formatervezésüket, miközben némi modern hangulatot és technikát is belevisz. Az ART 01-et 25 számozott példányban gyártották le, és ára 19 100 euró (áfa nélkül).

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek