Ez lehet mindenidők legdrágább összecsukható széke

A korábbi világrekordnak több mind kétszereséért kelt el egy Jiaoyi, azaz antik kínai kempingszék: június elején a Christine’s Hong Kong 8,502,370 dollárért adta el a 17. századi, íves háttámlájú széket. Ez messze meghaladja annak a Jiaoyinak az értékét, amit 2018 decemberében a Poly Auction 3,979,056 dolláros áron értékesített.


A Jiaoyi őse az úgynevezett „hú-chang” összecsukható szék, melyeket a mongolok cipeltek a lovaik hátán évezredekig (a szó kínai jelentése barbár vörös, ami jól érzékelteti a két ország ellenséges viszonyát). De a Han-dinasztia idejében (i.e. 206-i.sz.220 között) fontos státuszszimbólummá váltak Kínában: a szolgák hordozták az uraik után, hogy azok kényelmesen ülhessenek nyilvános megbeszélések vagy a hosszú vadászatok során.

szék
A legfontosabb alkalmak, mikor ezeket a székeket használták, a császár évente megrendezett vadászatai voltak; ilyenkor a kíséretét képező őrök, ágyasok és szolgák sora – akik szorgosan cipelték az uralkodó után, amire csak szüksége lehet a „vadonban” – akár több mérföld hosszúra is nyúlhatott. Ezért a Jiaoyit egy időben úgy is hívták, „Vadászszék”.
A kínai nyelvben számos utalás maradt fenn ezekre a székekre: az „első összecsukható szék” például egy közismert kifejezés a különböző nyilvános termek legideálisabb ülőhelyére.

szék
A legdíszesebb és -értékesebb Jiaoyiknak patkó alakú háttámlája volt, az aukcióra bocsátott modell pedig egyike a kevesebb mint száz olyan fennmaradt széknek, melyek a Csing- és a Ming-dinasztia arisztokratáinak készültek.
A 8,5 millió dolláros szék különlegességét a háttámlára faragott kivételes szépségű csi-lin motívum adja. Ez az egyszarvú patás állat a bőség és szerencse szimbóluma, mely a Ming- és a Csing-dinasztia alatt egyes rangjelzéseken is szerepelt: 1391-től a hercegek, márkik, grófok és a császár vejei viselhették a szimbólumot.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek