Fenix Migrációs Múzeuma

A MAD építészeinek első kulturális projektje Európában, a Fenix Migrációs Múzeuma eddig nem látott megoldásokkal született meg Rotterdami városában.

A projekt magában foglalja az 1923-ban épült Fenix raktár felújítását, amely a város Katendrecht nevű félszigetén található, amely az európai történelem fontos bevándorlási kikötőjeként szolgált. A legfrissebb képek kiemelik a projekt feltűnő középső lépcsőjét, amely a földtől jelentősen kinyúlik, és a tetején egyfajta megfigyelő fedélzetet képez.

Fenix Migrációs Múzeuma
Messziről nézve az emelvény és a lépcső egyetlen entitásnak tűnik, de amikor előttünk tornyosul, akkor egyfajta szoboralkotásként is szolgál, amely felfedezésre invitál ”- nyilatkozta Ma Yanson, a MAD alapítója. “Ez egyrészt a Fenix Európai migrációban betöltött, kikötővárosi szerepére utal, másrészt pedig a város jövőjét szimbolizálja.”

Fenix Migrációs MúzeumaA szoborszerkezet két csigalépcsőt tartalmaz, amelyek megtörik az eredeti raktár hatalmas méreteit, emberibb léptékű, meghitt tereket alkotva. Ugyanakkor az építkezéshez használt rozsdamentes acél és fa ellenpárt képez a raktár eredeti beton- és acélanyagaival, ugyanakkor azt hatást erősíti fel a látogatókban, mintha éppen egy hajóra szállnának.

Fenix Migrációs Múzeuma
A Droom En Daad alapítvány megbízásából az új épület a kreativitást, a kultúrát és a kulináris élvezeteket népszerűsítő tereket foglal majd magába, hogy változatos tevékenységeket kínáljanak a látogatóknak, valamint ezeken keresztül a művészetet az emberek mindennapi életének részévé tegyék.

Fenix Migrációs Múzeuma„Egy múzeum általánosságban véve egy olyan jelenség, amelyről az emberek nagy többségének egy igencsak határozott elképzelése és képe van” – jegyezte meg Wim Pijbes, az alapítvány elnöke és vezető történésze. ’Olyan helyszínt szeretnénk teremteni, amelynek egyfajta hibrid funkciója van, egyszerre helyszín, platform és agóra.

Fenix Migrációs MúzeumaA Fenix elkészültével a Katendrecht-félsziget egy a Rotterdam északi és déli részét összekötő híddá változik, és ezáltal funkciójában és üzenetében is még több embert inspirál majd a „migráció” univerzális témájával kapcsoltban. ” A 2018-ban bejelentett projekt előreláthatólag 2024-re készül el.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek