AlUla különleges üdülőhely

Sharaan amelyet a Jean Nouvel Resort tervezett: Az arab világ első olyan szálláshelye lehet amely egy UNESCO Világörökség részét   képező emlékműből merített ihletet.

 Jean Nouvel lélegzetelállító terve egy új korszakot indíthat az építészetben hiszen már önmagában is „remekműnek” tekinthető, mivel ez a különleges üdülőhely északnyugat-arábiai AlUla névre keresztelt helyszínének  sziklavonulatai között rejtőzik. AlUla-ban az emberi civilizáció története több mint 200 000 évvel ezelőttig  nyúlik vissza, a modern turizmus azonban csak nemrégiben kezdte felfedezni a helyszín lélegzetelállító perspektíváját és sokszínűségét.

AlUla

 Jean Nouvel  luxus építészeti koncepciója kétségtelenül a tervezés új korszakát nyitja meg, ahol minden modernkori részlet, elmesél egy történetet a helyszín múltjára vonatkozóan. A tervek kifejezik azt az különösen kifinomult modern megközelítést ahogyan Jean Nouvel viszonyul  a nabateuszi életmód többezeréves múltjához a  sziklákba vésett monumentális terveinek megalkotása során, amelyeknek keretében tiszteletét fejezi ki és egyben  megőrzi AlUla tájáképét, miközben a közeli, UNESCO Világörökség részét képező Hegra csodálatos sziklába vájt építményeiből is merít inspirációt.

AlUla

  A Sharaan Természetvédelmi Terület mélyén fellelhető helyszín a közeli, Hegra nabateuszi csodáiból merít, amely Szaúd-Arábia első, az UNESCO Világörökség részét képező műemléke. A világon egyedülálló módon, ezt a 2000 éves építészeti örökséget eleveníti fel Jean Nouvel, elsőként azóta mióta a nabateusiak belevájták nem mindennapi alkotásaikat a régió több millió éves homokkő szikláiba.

AlUla

 Az új Jean Nouvel luxusüdülőhely, amelynek elkészültét 2024-re ígérik, 40 vendéglakosztályt és három üdülővillát foglal majd magába. Az üdülőhely közelében található „Elvonulási Központ” 14 privát pavilont tartalmaz majd azok számára, akik szeretnék maguk mögött hagyni  civilizációs hangzavart. AlUla október 30-án jelentős lépés téve újranyitja emlékhelyeit turisztikai ambícióinak beteljesítése érdekében. Ezek közé tartozik a világörökség részét képező Hegra, Dadan ősi királysága és Jabal Ikham Suttogó Kanyonjai is.

 A tervezet bemutatása közben Jean Nouvel építész úgy jellemezte AlUla-t, hogy „A táj és a történelem összefonódása; A múltbeli civilizációk története rendkívüli tájon – ez az egyetlen hely, ahol egy ilyen remekmű megszülethet. ”

AlUla

Nouvel kiemelten hangsúlyozta egy ilyen egyedi táj megőrzésének fontosságát: „Az AlUla egy múzeum. Minden völgye és meredeksége, minden homokos és sziklás körvonala, minden geológiai és régészeti helyszíne megérdemli a lehető legnagyobb figyelmet. Létfontosságú, hogy megőrizzük minden jellegzetes tulajdonságát és vonzerejét, amely nagyrészt távoli és alkalmanként archaikus jellegén alapszik. Hozzá kell még adnunk némi rejtélyt az eljövendő felfedezések ígéretével fűszerezve.

Nouvel elkötelezettsége AlUla tájképének és ősi örökségének tiszteletben tartása iránt, természetesen nagyban segítette abban, hogy a táj eredeti varázslatát megőrizve valósítsa meg modern építészeti elképzeléseit. ” AlUla megérdemli, hogy bizonyos mértékben magáévá tegye a modernitást. A jövő elképzelése soha véget nem érő kötelezettség, amely megköveteli tőlünk, hogy teljes mértékben éljünk a jelen helyszíneinek lehetőségeivel, valamint mindeközben kellőképpen tiszteljük és felidézzük a múltat.”

AlUla

 Jean Nouvel elmagyarázza, hogyan alkalmazza a régi életmód elemeit modern világunkban, minimalizálva a természeti és az épített örökségre gyakorolt ​​behatásokat. Ehhez a Nouvel  egy új, eleddig sohasem látott építészeti tipológiát vezetett be, absztrakciót használva,  az adott táj keretein belül faragva nem pedig versenyre kelve vele. A nabateusok ihlette régi életmód építészeti elvei mentén komponál, hogy a jelenre építhessen és egyben megfeleljen a jövő kihívásainak is. Jean Nouvel könnyed kreativitása nyomán integrálja azt a módot, ahogyan a nabateusok kölcsönhatásba léptek a környezetükkel mind vertikálisan, mind pedig vízszintesen, azért, hogy újra kapcsolatba léphessenek az anyafölddel és fenntartható élőhelyeket hozhasson létre, távol a nyári melegétől és a tél didergető hidegétől.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek