Földalatti ökoház

A földimogyoró formája inspirálta ezt a Mexikóváros közelében álló házat, amelyet Javier Senosiain tervezett. Amikor 1984-ben befejezték, a 180 négyzetméteres Organic House már a jövőbe tekintett.

Földalatti ökoház

Senosiain építménye szorosan összefonódik a természettel. „A zöld dűne körülöleli a házat, szinte láthatatlanná teszi kívülről. Az emberek csak a füves rétet, bokrokat, fákat és virágokat látják.”

Földalatti ökoház
„Ha a kertben sétálunk, tulajdonképpen a tetőn lépkedünk, és észre sem vesszük”. – mondja Senosiain. A mexikói építészt jól ismerik ökoházairól. Már készített kígyó, cápa, virág és gomba alakú otthont is.

Földalatti ökoház

Most egy földimogyoró héját hívta segítségül, így a háznak két különálló tere van, amelyeket egy folyosó köt össze. Az egyik házrészben vannak a hálószobák, a másikban pedig a közös helyiségek.

Földalatti ökoház
Bár a belső tér olyan érzetet kelt, mintha egy barlangban járnánk, mégis látjuk a természet közelségét a hatalmas ablakokon át. Senosiain hatalmas bokrokkal és fákkal oldotta meg a légkondicionálást és zajszennyezést. Az Organic House füves teteje véd a hőségtől és kellemes hőmérsékletet teremt bent.

Földalatti ökoház
A csigalépcsőn át érünk el a nappaliba, étkezőbe és hálószobákba. „A félig földalatti ház naposabb és fényesebb, mint a hagyományos otthonok, hiszen az ablakokat bárhol elhelyezhetjük.”

Földalatti ökoház

Az építész olyan tereket hozott létre, ahol az ember jól érzi magát. „Olyan, mint az anyaméh, vagy az ősemberek barlangjai.”

Földalatti ökoház

 

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek