Gravitáció

A dél-tiroli Hotel Hubertus merész bővítésében a Noa (Network of Architecture) bemutatja a Hub of Huts nevű, konzolos wellnessközpontot. A tükrös kialakítása miatt „Menny és pokol” műként is ismert bővítmény egy sziklafal fölé kiugró platformot mutat, amely kis „kunyhók” és fejjel lefelé álló társaik csoportjának ad otthont.

Hub of Huts

A gravitációt megcáfoló beavatkozás kiegészíti a Noa által 2016-ban épített olasz szállodát és tükrözi a merészen kiálló medencét, amely mintha eltűnne a hatalmas tájban.

Hub of Huts
A Noa által tervezett Hub of Huts apró menedékházak csoportja egy olasz hegyi falu hangulatát idézi, amely a dolomitok tájai felett lebeg az égben. A menedék a Hotel Hubertus vendégeinek kettős wellness-élményt kínál, játszva a hotel Mennyország és Pokol becenevére – az építészek a felső szintet úgy tervezték, hogy fekvő vagy ülő pezsgőfürdők és pihentető, napfényes, pazar kilátásra néző területek fogadják. Alternatívaként egy lépcső vezet az alsó szinten található „pokolba”. Ez a terület két szaunának, egy pezsgőfürdőnek és egy jégszobának ad otthont.

Hub of Huts

A Hub of Huts vízzel való kapcsolata tovább ösztönözte a tervezését, mivel a Noa építészete egy tükörtavon való tükröződést sugall, a központi platform pedig horizontként funkcionál. Ily módon a mű a Hotel Hubertus szimbólumának folytatását jelzi, amely az úszómedence, amely már önmagában is lenyűgöző mérnöki teljesítmény. Ezt a koncepciót a végletekig fokozva, a szerkezet egy acélplatformból épül, amely egy sor masszív, vörösfenyő rönkökkel burkolt oszlopból áll ki, a kunyhók aszimmetrikus elrendezése pedig tovább fokozza a szerkezeti kihívásokat.

Hub of Huts
A projektért felelős építész és a Noa alapítója, Lukas Rungger így nyilatkozott: „A projekt lényege a horizontok felborulása, ami a szemlélő számára csodálatot kelt. Ha belegondolunk, a perspektívaváltás azonban gyakori gyakorlat a wellness-részlegekben, ahol attól függően, hogy a szaunában fekszünk, a relaxációs részlegen ülünk, vagy fejjel előre a medencébe merülünk, a kilátás folyamatosan változik.”

Hub of Huts
A tervezőcsapat formai és funkcionális okokból döntött a fordított tetővel való munka mellett: Egyrészt a hegyi falu építészetének reprodukálására irányuló vágy, másrészt pedig az a gyakorlati igény, hogy a fordított tetőn elhelyezzék a víztisztító rendszert az úszómedence esetében és az ülőhelyeket a szauna esetében.

Hub of Huts
„Ezenfelül a kunyhók eltolása és a tetőgerincek váltakozó irányultsága 360°-os kilátást biztosít a tájra, a projekt igazi központi elemére.”

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek