Gruyere House

A barcelona Laula Arquitectes projektje a spanyol Girona legnagyobb kihívást jelentő telkén készül. A keskeny parcella egy golfpályán található, a “Gruyere House” névvel ellátott ház azzal a céllal készült megtervezésre, hogy a védelmet nyújt a szomszédok kíváncsiskodó tekintetétől, míg a természetes fényt beengedi és természetközeli érzést kelt.

Gruyere House

A Lagula Arcquitectes szerint “az összetett parcellák szépsége, hogy speciális feltételeket teremt az építészet számára”. Ezt szem előtt tartva tervezték meg a házat és igyekeztek a telek kihívásait optimalizálni két egyszerű lépésben. Az első lépés az épület tájolása volt, a legjobb kilátások és a magánélet elérése érdekében. Ezért a térfogat ék alakban jelenik meg, mely az utcai magasság egyik szintjétől két hátsó emeletig növekszik.

Gruyere House

A második lépésben napfényt, kilátást és a magánélet érzését szerették volna biztosítani egy sor íves alakzattal. Minden konkáv modulnak speciális szerepe van. Némelyik a bejáratot hivatott megtestesíteni, míg mások oldalirányú kilátást nyújtanak, beengedik a természetes napfényt a konyhába, megnyitva az épületet a délutáni napnak.

Gruyere House

Azzal, hogy a projektet helyspecifikus válaszokkal állítja szembe, a Lagula Arquitectes egy egyedi lakást hozott létre. Emellett a külső és belső tereket minimálisan és fehéren tartják, hogy kiegészítsék a térből faragott konkáv formákat, az építészetet helyezve előtérbe.

Gruyere House

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek