Hamburgi rakpart újragondolva

A sétány az Elba-folyó partján fekszik. A 625 méter hosszú folyóparti szakaszt felújították és modernizálták, a fejlesztéssel ráadásul az áradásvédelem is megoldódott. A területen először a 20. század közepén végeztek nagyobb fejlesztéseket az 1962-es áradás után.

Hamburgi rakpart

A század vége előtt a város az egész folyópartot átalakította, hogy megelőzze a későbbi problémákat. Nemrég hidrológiai és számítógépes szimulációk segítségével kiszámították, hogy ha megemelik a 7.2 méteres gátat további 0.8 méterrel, az a legtöbb vihar és extrém áradás ellen is védelmet nyújt majd.

Hamburgi rakpart

Hamburg ezért döntött a fejlesztés mellett, a projekthez pedig a Zaha Hadid Architects segítségét kérték. A megújult sétány a város turisztikai központjában található, ez Hamburg legfontosabb közösségi tere.

Hamburgi rakpart
Az eredeti gát tetején található promenádról lenyűgöző kilátás nyílik az Elbára és a kikötőre is. A projekt összekapcsolja a sétányt a várossal, így téve azt a forgatag részévé.

Hamburgi rakpart

A promenád több lépcsősor együtteséből áll össze, amelyek új topográfiai jellemzőket hoznak létre. Ezek az amfiteátrumok kereszteződésként is szolgálnak a környező utcák és kerületek számára.

Hamburgi rakpart
A projekt két részből áll. A nyugati zóna nagyobb, ezek a területek a folyóra néznek, a keleti területekről pedig a kikötőt figyelhetjük.

Hamburgi rakpart

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek