Zaha Hadid megépítette a világ legnagyobb repülőtér-terminálját

A Zaha Hadid Architecths által tervezett 700 ezer négyzetméteres Daxing International Airport megnyitotta kapuit, így az ő nevükhöz fog fűződni a világ legnagyobb termináljának megtervezése.

Daxing International Airport

A Starfish névre keresztelt reptér évente 45 millió utast fog kiszolgálni, azonban ez a szám 2025-re 72 millióra növekedhet a számítások szerint. Természetesen a fejlesztések ezután sem állnak meg. A pekingi reptér később akár 100 millió embert is képes lesz ellátni.

Daxing International Airport
A Peking központjától 46 kilométerre található reptér a kínai főváros másik repterének forgalmát kívánja csökkenteni, amely jelenleg teljes kapacitáson üzemel. A 700 ezer négyzetméteres terminálból könnyedén bejuthatunk a városba a nagysebességű vasúthálózat használatával, de a helyi vonatokat is használhatjuk.


A terminál a hagyományos kínai építészeti mintákat követve épült, így közvetlen kapcsolatban álló terekből áll, amelyeket egy központi udvar köt össze. A design segít az utasoknak, hogy könnyedén eljussanak a számukra fontos zónákba.

Daxing International Airport

A központi udvar egy többszintes közösségi tér a terminál szívében. A tetőszerkezetben lévő tetőablakok sem véletlenszerűen vannak elhelyezve, ezek is a tájékozódást szolgálják.

Daxing International Airport

A terminálban tágas közösségi terek találhatók, a tervezők így számoltak a későbbi bővítésekkel. A kompakt design egyszerűen átjárhatóvá teszi a repteret, a gépek pedig közvetlenül a terminálnál tudnak állni, így könnyen és gyorsan megközelíthetők.

Daxing International Airport

A 79 kapu közvetlenül a terminálhoz csatlakozik, így az utasok hamar átjuthatnak egy másik géphez, ha arra van szükség. A konfiguráció nyolc perc sétával oldja meg az átszállást.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek