Hegybe ágyazva

Az ANACAPA építészstúdió által tervezett, nemrég bemutatott Rincon House a kaliforniai Carpinteria dombos, tengerparti terepébe ágyazva épült. A lakás keretbe foglalja a Santa Barbara partvonalára és a mögötte lévő Csatorna-szigetekre nyíló pazar kilátást.

A tervezés tiszteletteljes megközelítést alkalmaz, és inkább szerényen illeszkedik a környezetébe, minthogy uralná a tájat. A ház egy sor vízszintes síkból áll, amelyek úgy tűnik, hogy a hegyoldalba fészkelnek, és ez a kialakítás kettős célt szolgál – a lakók számára menedéket nyújt, miközben maximalizálja a panorámás kilátást kifelé. A zöld tetők tovább fokozzák ezt az álcázó hatást, mivel a szerkezet felülről eltűnik a földben, és fokozatosan feltárul, amikor egy alacsonyabb kilátópontról közelítjük meg.
Az ANACAPA építészek a 390 négyzetméteres területű főbejáratát kurátorként alakították ki, az épület tömegének “eróziója” itt a legkifejezettebb. Egy magasba törő vízszintes elem határozza meg a belépési pontot anélkül, hogy teljesen feltárná a belső teret, elmosva a belső terek és a természeti környezet közötti határokat. Ez a szokatlan megközelítés eltávolodik a tipikus nagyszabású látványtól, amely a belépéskor a várakozás és az intrika érzetét kelti.

Belépéskor a lakókat nem bombázza azonnal a teljes panoráma kilátás, ehelyett a tervezőcsapat stratégiailag keretes kilátást alkalmaz az égre, gondozott udvarokat és intim, befelé néző kerteket. Ez a megközelítés lehetővé teszi a környező természettel való fokozatos és intimebb kapcsolatot, amely a nagyszerű felfedezés felé halad.
Ahogy a lakók lefelé haladnak az ANACAPA Rincon House fő lakóterébe, a panorámás kilátás teljes mértékben előtérbe kerül. Az építészek azonban nem csupán a kaliforniai partok és a Csendes-óceán képeslapszerű látványát nyújtják. A domboldalba ágyazott belső udvar fizikai kapcsolatot teremt a természeti elemekkel, és elősegíti a lakók és környezetük közötti harmónia érzését.

Ez a megközelítés elkerüli a kortárs építészetben gyakran tapasztalható kontextuális elszakítottság érzését, és a természet holisztikusabb és gazdagabb megtapasztalását kínálja.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek