Hollyhock House

Frank Lloyd Wright első Los Angeles-i megbízása, a Hollyhock House önvezető túrákkal nyitja meg újra kapuit. Az 1919 és 1921 között épült, a kaliforniai modernizmus ikonikus példáját az állam szabadságához és természeti szépségéhez szóló ódaként tervezték.

A Hollyhock House egyben Los Angeles egyetlen UNESCO-világörökségi helyszíne is. Az olajörökösnő Aline Barnsdall számára tervezett házat egy 36 hektáros művészeti komplexum központi elemének szánták, amely azonban csak részben valósult meg. Az ingatlan, amely Los Angeles városának tulajdonában van, és a kulturális ügyek minisztériuma üzemelteti, a Covid-19 járvány kezdete óta most először nyitja meg újra kapuit, így soha nem látott módon lehet bejárni a helyszín felújított külső tereit.

Frank Lloyd Wright
Aline Barnsdall színházi producer és a művészetek szenvedélyes támogatója 1915-ben kereste meg először Frank Lloyd Wrightot, hogy ne házat, hanem színházat építsen neki. Amikor 1919-ben megvásárolta Olive Hillt, egy 36 hektáros hegyet Hollywood keleti szélén, a megbízás a színház, egy mozi, művészlakások, kereskedelmi üzletek, két vendégház és egy Barnsdall-rezidencia terveit tartalmazta.

Frank Lloyd Wright

A Hollyhock House története szerint az otthon tervezéséhez Barnsdall arra kérte Wrightot, hogy építse be kedvenc virágát, a magyalvirágot, amely az öntött kőmunkákban, művészi üvegekben, bútorokban és textíliákban is látható. A délnyugaton őshonos épületprecedensekből – a prehispán és a pueblo – merítve Wright javaslata egy új regionális kifejezést vezetett be, amelyet ő kaliforniai romanzának nevezett el.

Frank Lloyd Wright
„Nos, egy olyan radikális megrendelővel, mint Miss Barnsdall, egy olyan helyszínnel, mint Olive Hill, egy olyan éghajlattal, mint Kalifornia, egy építész fejjel a szabadság felé, valaminek történnie kellett… Így hát ez a kaliforniai Romanza Olive Hillen jött létre” – írja az amerikai építész a „Frank Lloyd Wright: An Autobiography, 1943” című könyvében.

Frank Lloyd Wright
A projekt csak részben valósult meg, 1921-re Wright csak a főházat és két vendégházat építette meg. Barnsdall 1927-ben a Hollyhock House-t, 12 hektárt és a Residence A vendégházat Los Angeles városának adta. Mostanra a Barnsdall Park két Wright által tervezett házzal, a Városi Művészeti Galériával, egy színházzal és művészeti központokkal (amelyeket a város kulturális ügyekért felelős osztálya működtet) az Aline Barnsdall által elképzelt dinamikus művészeti parkká vált. 2019. július 10-én a Hollyhock House felkerült az UNESCO világörökségi listájára, a „Frank Lloyd Wright 20. századi építészete” című, Wright pályafutásának 50 évét felölelő nyolc helyszínt magában foglaló listán.

Előző cikk
Következő cikk

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek