Hullámzó homlokzat

Az iráni Arák egyik lakónegyedében található Revolving Bricks Serai (jelentése kb.: forgó téglájú szeráj) egy figyelemfelkeltő irodaház, amelyet Farhad Mirzaie, az A.P.P. Architects & Associates munkatársa tervezett.

Farhad Mirzaie

Az épület homlokzata egy türkiz és azúrkék téglákból készült hullámzó szerkezet – egy varázslatos fal, amely átengedi a természetes fényt, de megakadályozza, hogy kívülről be lehessen pillantani.

Farhad Mirzaie
A parametrikus tervezés által inspirált téglafal

Farhad Mirzaie
Az A.P.P. Architecture & Associates csapata a hullámzó homlokzatot a parametrikus tervezés elveinek alkalmazásával építette meg. Ez az építészeti irányzat a szabad formákkal a komplex mintázatokat és a változatosságot élteti, amelyek eltérnek a hagyományos, szögletes, egyenes vonalú koncepcióktól.

Farhad Mirzaie

Az egyes téglák elrendezését közelebbről megvizsgálva egy másik parametrikus építészeti jellegzetességet is felfedezhetünk: ahogy az egyes tervezési elemek érvényesülnek külön-külön és egymáshoz képest. Az alkalmazkodóképesség és az egymásra utaltság együttesen határozza meg ezt a lenyűgöző homlokzatot.

Farhad Mirzaie

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek