Luxemburg szelleme testet ölt Dubajban

A Metaform Architects által tervezett Luxemburg Pavilon az EXPO 2020 DUBAI világkiállításon egyaránt kifejezi az ország múltját, jelenét és jövőjét. Emellett a tervezőcsapat arra is törekedett, hogy – a kicsi, de ambiciózus, érdekes, bátorító, és mindenekelőtt nagylelkű és nyitott – Luxemburg értékeit építészeti formákba öntse.

Ennek érdekében a möbius-szalag hurokszerű geometriáját alkalmazzák, amely egyetlen, se eleje, se vége szálból áll, és a végtelent jelképezi, valamint a „körkörös gazdálkodást és a sokszínűséget egyesíti” – teszi hozzá a csapat.
Az acél- és üvegszálas projekt 70%-ban újra felhasznált vagy újrahasznosított anyagok alkalmazásával valósul meg. Bár az üvegszálas membrán nehezen újrahasznosítható, gyártó végül ezt is megoldja.

Metaform Architects

A Metaform Architects által tervezett Luxemburg Pavilon optimalizálja a dubai világkiállításra érkező tömeg áramlását. A pavilon az utcától arrébb épült, és egy hosszú, íves rámpán keresztül közelíthető meg. A távolságának köszönhetően a projekt teljesen egészében, világosan befogadhatóvá válik az utcáról. Mivel az élmény sorban állással kezdődik, a bejárati feljárót egy vörös szőnyegként képzelték el a tervezők, amely az épület felfedezésére invitálja a látogatókat, és egy folyamatos, hosszúkás küszöbön vezeti őket.

Metaform Architects
A Metaform Architects egyesíti a felhasználói élményt, a szcenográfiát és az építészetet. A csapat megjegyzi, hogy a szcenográfia és az építészet együtt dolgozik azon, hogy az emberek teljesen eggyé váljanak a kiállítással. Különböző vetítések és animációk mutatják be interaktív és intuitív módon az országot és az embereket. A képek folyamatos áramlása kiegészíti a második emeleten tapasztalható élményeket. A möbiusz-szalag többrétegű szcenográfiai vászonná válik, a kifejezőeszköz pedig hol a padló, hol a fal meg a mennyezet.

Metaform Architects
A Metaform Architects háromszintesre tervezte a Luxemburg Pavilont. A földszinten egy hátulról megközelíthető raktárhelyiség, mellékhelyiségek, egy VIP-lakosztály és egy adminisztrációs egység kapott helyet, ahonnan rálátás nyílik a központi területre. Emellett egy nyitott konyhával rendelkező étterem és egy ajándékbolt is található itt, amely az elülső terület felé néz.

Metaform Architects
Az első emelet, amely közvetlenül a fő feljáróról érhető el, többfunkciós térként működik. Koncertek, fogadások és konferenciák megrendezésekor az oldalsó ajtó zárva marad, és a feljárón probléma nélkül közlekedhetnek tovább a látogatók. Időszakos kiállítások alkalmával az ajtó elválasztóként szolgál, és a belső tér intuitív részévé válik az áramlásnak.
A második emelet a legmagasabb szint, amit egy űr-témájú kiállításnak szentelnek. Hogy újra földet érjünk, végig kell csúszdáznunk a festői zöld teraszon keresztül, amely szórakoztató és játékos lezárása a pavilonban megtett utazásnak.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek