Megépül a világ második legmagasabb tornya

Az ausztrál Fender Katsalidis építészeti iroda által tervezett Merdeka 118 egy hivatalosan is 118 emeletes malajziai torony, amely hamarosan a világ második legmagasabb tornya lesz.


A 678,9 méteres magasságot elérő szupermagas felhőkarcoló meghatározó látványosság Kuala Lumpur belvárosának azon részében, ahol a Stadium Merdeka található – mely utóbbinak az a jelentősége, hogy itt kiáltották ki 1957 augusztusában a malajziai függetlenséget. A város látképét tovább gazdagító, lélegzetelállító újdonság bokrétaünnepét a torony bejezésekor, öt évvel az épület alapkőletételi ünnepsége után tartották meg. A Merdeka 118 torony 2022 végére készül el.

Ausztrál dizájn Malajziában

A világ második legmagasabb tornya, a malajziai Merdeka 118 több mint 3,1 millió négyzetláb alapterületet és 1,7 millió négyzetláb irodaterületet foglal magában. A többfunkciós felhőkarcoló jelentős turisztikai célpontként a város legizgalmasabb vendéglátó-, kiskereskedelmi és lakóterületeinek ad otthont, beleértve a Park Hyatt Kuala Lumpurt és egy dupla magasságú kilátót, ami a legmagasabb lesz délkelet-Ázsiában.

Merdeka 118
A most elkészült toronnyal a Fender Katsalidis építésziroda világszínvonalúra emeli az ausztrál dizájnt. A cég alapító partnere, Karl Fender elmondta: „Hihetetlenül büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulhattunk az épületnek és a hozzá tartozó számos közösségi értéknek a létrehozásához, amelyek Malajzia egyik legjelentősebb kulturális helyszínét gazdagítják. Elsősorban az volt a célunk, hogy tiszteletben tartsuk a helyszínt, és minden lehetőséget kihasználjunk egy olyan torony létrehozására, amely gazdagítja a város társadalmi energiáját és kulturális szövetét.”
„Emellett a világ második legmagasabb épületének megalkotása a hosszas tervezés, a problémamegoldás, az együttműködés és a rengeteg erőfeszítés ünnepe, amelyek egy ilyen összetett épület megvalósításához szükségesek. A magassági mérföldkő elérése már csak bónusz.”
Merdeka 118
A Merdeka 118 művészi homlokzata háromszögletű üveglapokból formálódik – így a malajziai művészet és kézművesség mintáiból merít ihletet, továbbá az ország népét meghatározó gazdag kulturális sokszínűséget szimbolizálja.
Az épület egy négyhektáros lineáris vízi parkon belül helyezkedik el, a hozzá tartozó nyilvános szabad terekkel együtt, amelyeket a bostoni Sasaki tájépítészei terveztek. Ez egy autómentes rekreációs terület, amely elősegíti a közösségi interakciót a városiak között, korosztálytól és háttértől függetlenül. Emellett vizuális harmóniát alkot a méltóságteljes Petronas-ikertoronnyal és a Kuala Lumpur Toronnyal.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek