III. György órája egymillióért

Akár egymillió dollárért is elkelhet az aukción az a Breguet Pocket Watch, amely egykoron III. György tulajdonában volt és 1808 óta csupán kétszer tűnt fel a nyilvánosság előtt. Sotherby közelgő aukcióján a ritka, gyűjtőknek szánt királyi darabokat persze királyi árcímkével ellátva állítják ki.

Eredetileg Anglia III. György királya vásárolta meg az arany tourbillon zsebórát 1808-ban, melyet nem más készített el, mint Abraham-Louis Breguet, akinek legendás cége még a mai napig fennmaradt. A Collection of a Connoisseur egyik darabjaként számon tartott modell egymillió dollárt érhet a kalapács alatt.

Breguet Pocket Watch

Készítésekor ez a tourbillon a horológia úttörőjének számított és Sotheby szerint “eredeti állapotban” élte túl az évszázadokat. Kívül nem viseli a Breguet márkajelzést, valószínűleg mert ekkoriban elég nagy port kavart volna, ha az angol monarchia tagja egy ilyen drága francia órát viselt volna. Belsejében viszont már megtalálhatjuk készítőjének nevét.

Breguet Pocket Watch

Bár királyi eredeti kétségtelenül növeli a darab értékét, nem ez az egyetlen vonás, amely számottevővé teszi. Úgy tartják, hogy Berguet 1793-ban találta fel a tourbillont, míg Svájcban élt száműzetésben, hogy elkerülje a terrort, mely Franciaországot a forradalmat követően elárasztotta.

Breguetnek nem voltak szokványos szerszámai, de találékonyságának köszönhetően készített néhány darabot, melyet azóta az óragyártás fontos fejlődésbeli mérföldkövének tartanak számon, köztük az öröknaptárral, a rubinhengerrel vagy a tourbillonnal. 1795-ben visszatért Párizsba és 1801-ben nyújtotta be a tourbillon szabadalmi kérvényét.

Breguet Pocket Watch

A dokumentumok azt sugallják, hogy ez az óra volt az első ebből a fajtából, mely gazdára talált. Breguet archív dokumentumait Angliába küldték a király nevében 1808. június 29-én. Ezen kívül 1995-ben Londonban a Fire Centuries of British Timekeeping Exhibition nevű kiállításon tűnt fel, majd utoljára 1999-ben egy aukción, amikor 687.028 dollárért kelt el.

A The Collection of a Connoisseur-re július 14-étől lehet a Sotheby’s aukción téteket tenni.

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek