Játék a vízzel

A BORD építészstúdió elkészítette a debreceni Aquaticum vízipark koncepcióját. A projekt ahelyett, hogy más vízi létesítményekkel versenyezne, inkább arra törekszik, hogy valami újat és egyedit hozzon létre a víz és a növényvilág vízszintes és függőleges felületeken történő integrálásával, valamint szobrászati térelemek és geometrikus medencék telepítésével.

Aquaticum

A BORD terve első díjat nyert a debreceni régi fürdő rekonstrukciójára és egy új aquapark létrehozására kiírt építészeti pályázaton. A városvezetés olyan népszerű parkot szeretett volna, amely nemcsak minden korosztály számára elérhető, hanem hangsúlyozza a természeti környezet fontosságát, a fürdő Debrecenhez való kötődését és helyi nevezetességként való jelentőségét is.

Aquaticum
A BORD Studio építészeti koncepciója a víz életadó aspektusára, valamint a környező erdei környezetre összpontosít. A víz és a növényvilág a fürdő vízszintes és függőleges felületein egyaránt megjelenik: a medencék vizében, a pázsiton, a vízfüggönyökön, a vízeséseken és a növényekkel borított falakon. A terület fái körbeölelik az aquapark pázsitját, ahol a fürdő elemei mozaikkövekként jelennek meg. Középen egy téglalap alakú vízfelület található, amelyet a környező erdő ihlette zöld területek tarkítanak.

Aquaticum
A fürdő főbejárata a nemrég elkészült Nagyerdő sétányon található. A hosszú, egyszintes bejárat a telekhatáron helyezkedik el, hídként köti össze az új gyalogos sétányt és az aquaparkot. A bejárati épületben találhatók az öltözők, mellékhelyiségek, üzletek és egy ételudvar.

Aquaticum
Az aquapark központi vizuális eleme, egy 196 m x 26 m alapterületű, 12 m magas kocka fogadja a látogatókat belépéskor. Ez a minden oldalról nyitott egység egy 4 méter mély úszómedencét, egy élménymedencét 400 méter hosszú csúszdával, egy vizes barlangot, egy tanmedencét, egy melegvizes medencét, egy relaxációs zónát, egy napozóteraszt és bárokat foglal magába. A különböző hasznosítások között 12 méter magas, zölddel és vízzel borított falak kanyarognak.

Aquaticum
A gyerekek vízi vidámparkját a „Kincses bolygó” című animációs film ihlette a csillagok között hajózó kalózhajóval. Minden korosztály számára vannak medencék, köztük egy gyermekmedence, egy bébimedencével, egy spriccparkkal és egy hullámmedencével. Három melegvizes medence, valamint egy „lusta folyó” és egy gyermekszínház is található. Összesen 5624 négyzetméternyi vízfelülettel várja a látogatókat az új fürdő.

Aquaticum

Aquaticum

Ez is érdekelhet

A legfrissebbek